"Pahorjeva vlada ni bila pripravljena na krizo, kar je prvi razlog njenega neuspeha," meni Kučan. Foto: BoBo

Soočeni smo s povampirjenim in popačenim kapitalizmom, ki ga zanima samo dobiček brez kakršne koli morale, socialne in družbene odgovornosti. Kapitalizem, h kateremu smo težili, je imel pravila obnašanja in odgovornost.

Milan Kučan
Milan Kučan, Borut Pahor
Kučan je namesto Pahorja pred volitvami podprl Jankovića. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je v intervjuju za hrvaški Globus dejal, da je bolje, da ko človek enkrat odide iz aktivne politike, za seboj zapre vrata. "Jaz bi jih zaprl do konca, vendar želim, da se politična situacija obrne v boljšo smer, kot to želijo tudi številni slovenski državljani," je povedal.

Kučan: Janković je pokazal rezultate v Mercatorju in Ljubljani
Na vprašanje, kaj se je zgodilo, da se je moral vrniti v politiko, je Kučan odgovoril, da je enako kot v življenju človeka, ki doživlja vzpone in padce, tudi Slovenija, potem ko je dosegla velike rezultate, zašla v krizo, ki ni samo gospodarska, ampak tudi politična in moralna.

"V tej situaciji je potrebna vlada, ki bi bila sposobna ustvariti pogoje za nadaljnji razvoj države in ki bo imela jasno vizijo, kaj želimo v Sloveniji. Potem ko smo izpolnili glavne cilje, v družbi ni več dogovora, kakšni so naši naslednji cilji. Naboj, ki je bil prej prisoten, je izginil, država je prišla v stanje letargije. Slovenija potrebuje vlado, ki bo državo potegnila iz krča in ustvarila pogoje za nov dogovor o razvoju. Slovenija ima potencial, najti mora samo motivacijo in moč za izvedbo nujnih reform. Potrebujemo vlado, ki bo presegla ideologijo in bo potegnila državo iz krize. To so razlogi za moje angažiranje," je pojasnil Kučan.

Glede razlogov, zakaj je namesto SD-ja pred letošnjimi volitvami podprl Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, je povedal, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo imela zaupanje javnosti tudi pri nepopularnih ukrepih, ki so nujni. Kot pravi, pa je zaupanje vezano na rezultate, ki jih je Janković pokazal pri vodenju v Mercatorju in tudi v Ljubljani, zato mu je zaupanje izkazal tudi sam.

"Poleg tega ima dve pomembni lastnosti. Prvič, zna izbirati strokovne sodelavce ne glede na njihovo politično pripadnost, zna prepričati ljudi, da se združijo pri doseganju skupnega cilja. Drugič, pokazal je socialno ozaveščenost in solidarnost. Nova vlada ne sme na prvem mestu žrtvovati socialne države, kot se to običajno dogaja med izvajanjem reform," je dodal.

Kučan: Pahorjeva vlada ni bila pripravljena na krizo
Kako bo socialno državo zaščitil politik, ki je bil do včeraj še podjetnik? Kučan meni, da smo soočeni s povampirjenim in popačenim kapitalizmom, ki ga zanima samo dobiček brez kakršne koli morale, socialne in družbene odgovornosti. "Kapitalizem, h kateremu smo težili, je imel pravila obnašanja in odgovornost. Jankovića vidim kot takšnega kapitalista, kot človeka, ki je pokazal socialno ozaveščenost. Poleg tega je Janković pred tremi leti na volitvah odkrito podprl SD in se tako že takrat opredelil za socialdemokrata," je izpostavil.

Po njegovih besedah pa SD ni opravil svojega poslanstva, kar kaže njegov rezultat. Ob tem je dodal, da ima stranka Zares pred letošnjimi volitvami najboljši gospodarski program, saj izhaja iz predpostavke, da se kriza ne more rešiti znotraj sistema, ki nas je v krizo pripeljal.

"Vlada, ki jo je vodil Janez Janša, je popolnoma spregledala znake prihajajoče krize. Kriza v kampanji pred tremi leti sploh ni bila tema. Pahorjeva vlada ni bila pripravljena na krizo, kar je prvi razlog njenega neuspeha. Je pa tej vladi uspelo zaščititi socialno državo in socialni mir. Ni pa ji uspelo okrepiti socialnega dialoga in ni ji uspelo prepričati javnosti o nujnosti reform," je o razlogih za neuspeh Pahorjeve vlade navedel Kučan.

Kučan: Janša je neprestano blokiral izvajanje odločitev
Nekdanji predsednik je v nadaljevanju zatrdil, da se Janša nikdar ni sprijaznil s porazom na volitvah, saj meni, da mu je bila zmaga ukradena, zato je na vse načine obstruiral Pahorjevo vlado: z referendumi, izrednimi sejami DZ-ja itd. "Janša je neprestano blokiral izvajanje odločitev, kar je po moje najslabše, kar se je lahko zgodilo Sloveniji. To je največja Janševa odgovornost. Težko razumem, da človek, ki je blokiral reforme, zdaj želi mandat, da jih izvede," je povedal.

Poudaril je, da Janković sicer ni nov na političnem prizorišču, vendar prinaša nove ideje. Kot novega človeka je Kučan izpostavil Matjaža Hanžka in njegovo ekološko stranko. Hanžek, kot pravi Kučan, nudi novo platformo in paradigmo, vendar pa mu žal pa do 4. decembra ne bo uspelo postati relevantna volilna izbira: "Obetam si, da bo v prihodnje igral pomembno vlogo."

"Ljudem je treba pojasniti, da se tokrat ne bodo opredeljevali za Jankovića, Viranta ali Janšo, temveč za svojo prihodnost," je v intervjuju za Globus še poudaril Kučan.

Soočeni smo s povampirjenim in popačenim kapitalizmom, ki ga zanima samo dobiček brez kakršne koli morale, socialne in družbene odgovornosti. Kapitalizem, h kateremu smo težili, je imel pravila obnašanja in odgovornost.

Milan Kučan