V severni Evropi, kjer kosmulje zelo cenijo, se je gojenje razširilo v 15. in 16. 
stoletju. Foto:
V severni Evropi, kjer kosmulje zelo cenijo, se je gojenje razširilo v 15. in 16. stoletju. Foto:

Kosmulja je doma na severni polobli, natančneje v Evropi zahodni Aziji. Posamezne sorte kosmulj so se prilagodile na različna tla in podnebne razmere.



Sveže najbolj teknejo
Najboljše so sveže obrane kosmulje, sicer pa v hladilniku zdržijo nekaj dni. Ko jih kupujemo, smo pozorni, da so enakomerno obarvane ter da niso povsem trde, saj v tem primeru lupina rada poči. Pred uporabo odstranimo peclje in cvetne nastavke, sadežev pa ne namakamo v vodi, ampak jih le oplaknemo. Kosmulje so primerne tudi za zamrzovanje. Vsebujejo veliko vitamina C in vitamina B1, kalija, fosforja in železa. Pospešujejo prebavo in delujejo diuretično, nekoč pa so jih uporabljali proti slabokrvnosti in celo slabim živcem.

In kosmulje v kuhinji?
Največkrat pristanejo v marmeladi, omaka iz kosmulj lepo paše k mesu, seveda pa so odlične tudi v sladicah - v tortah, kremah, piškotnih zloženkah.