Kosmulja je doma na severni polobli, natančneje v Evropi zahodni Aziji. Posamezne sorte kosmulj so se prilagodile na različna tla in podnebne razmere.
Sveže najbolj teknejo
Najboljše so sveže obrane kosmulje, sicer pa v hladilniku zdržijo nekaj dni. Ko jih kupujemo, smo pozorni, da so enakomerno obarvane ter da niso povsem trde, saj v tem primeru lupina rada poči. Pred uporabo odstranimo peclje in cvetne nastavke, sadežev pa ne namakamo v vodi, ampak jih le oplaknemo. Kosmulje so primerne tudi za zamrzovanje. Vsebujejo veliko vitamina C in vitamina B1, kalija, fosforja in železa. Pospešujejo prebavo in delujejo diuretično, nekoč pa so jih uporabljali proti slabokrvnosti in celo slabim živcem.
In kosmulje v kuhinji?
Največkrat pristanejo v marmeladi, omaka iz kosmulj lepo paše k mesu, seveda pa so odlične tudi v sladicah - v tortah, kremah, piškotnih zloženkah.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje