Šest vozil je pravočasno prispelo do cilja, dve sta zaradi birokracije obtičali pred vrati EU-ja. Foto: Mazda
Šest vozil je pravočasno prispelo do cilja, dve sta zaradi birokracije obtičali pred vrati EU-ja. Foto: Mazda

Za večino voznikov, vajenih bolj ali manj urejenih cestnih povezav, se razdalja 15 tisoč kilometrov ne zdi kaj posebnega, vendar pa je pot od vzhoda do zahoda, prek dveh celin, devetih časovnih pasov in približno 30 večjih mest še vedno svojevrstna ekspedicija in preizkus vzdržljivosti vozil, pa tudi ljudi.

Tehnika je zdržala, papirjev pa je bilo premalo
Letošnji izziv vzdržljivosti Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013 je bil že tretji, prvega so se namreč novinarji lotili leta 1977 z dvema mazdama 323, drugega leta 1990 s štirimi mazdami 626. Letos je bilo v karavani osem mazd, ekipe voznikov in potnikov pa so se menjavale. Do cilja v kraju Oberrusel v neposredni bližini Frankfurta, kjer ima Mazda evropski razvojni center, je srečno in pravočasno prispelo šest vozil, dve pa sta zaradi birokracije obtičali na meji med Belorusijo in Poljsko.

Kopenski del poti je karavana po izkrcanju z ladje, ki jih je prepeljala iz Japonske, začela v Vladivostoku, nato pa nabirala kilometre mimo Bajkalskega jezera, čez gorovje Altaj, se ustavili na meji med Azijo in Evropo ter obiskali štiri glavna mesta – Moskvo, Minsk, Varšavo in Berlin. Vsa vozila so pot prestala brez tehničnih težav, le za kakšno gumo so bile skrite udarne jame ter različna "gradbišča" na poti prehud izziv.

Mazda3 po sledeh večje sestre mazde6
Eden izmed glavnih ciljev je bil seveda dokaz vzdržljivosti nove generacije mazde3, ki se premierno predstavlja na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Njena zunanja podoba je oblikovana v duhu Mazdine oblikovalske filozofije kodo, ki poudarja občutek dinamike, pri tehnični vsebini pa so vanjo vključili nabor naprednih tehnologij pod skupnim imenom skyactiv, kamor sodi tudi nabor novih motorjev.

Za pogon nove mazde3 bodo kupcem ponudili 2,2-litrski dizelski motor z močjo 110 kilovatov (150 KM) ter tri bencinske; 1,5-litrskega z močjo 74 kilovatov (100 KM) in 2,0-litrska z močjo 88 kilovatov (120 KM) ali 121 kilovatov (165 KM).