Milijoni navdušencev nad relijem se radi pomerijo v virtualnih preizkušnjah za volani avtomobilskih zvezd. Foto: Ford
Milijoni navdušencev nad relijem se radi pomerijo v virtualnih preizkušnjah za volani avtomobilskih zvezd. Foto: Ford

Fiesta RS WRC 2011 ima glavno vlogo v Codemastersovi igri DIRT 3 in trenutno predstavlja Fordov vrhunec v pestri zgodovini pojavljanja v igrah.

Od leta 1998 dalje se namreč Fordovi modeli pojavljajo v več kot dvajsetih simulacijskih dirkah za računalnike ali igralne konzole. Kar štirideset, predvsem relijskih različic, Fordovih avtomobilov si lahko igralci izberejo za vožnjo iz naslanjača, največkrat pa nastopata modela focus in mustang.

Tradicijo, ki prispeva k popularizaciji in graditvi ugleda znamke, je začel ford escort WRC 4WD v igri Colin McRae Rally. Pomen dostopa do milijonov navdušencev nad relijem in potencialnih kupcev serijskih modelov je hitro pripeljal do tesnega sodelovanja Forda in ekipe Codemasters, ki je v igre vključila največje zvezde relijev. Poleg fieste in focusa v verziji WRC pa se pojavljajo tudi modeli, kot so na primer Sierra RS Cosworth, RS200 skupine B in reli Puma Super 1600. V nekaterih igrah pa se lahko navdušenci za popestritev po progah zapeljejo tudi z modeli, kot so dostavnik transit kombi, poltovornjak F-150 ali pa legendarni model T.

Videoigre pa niso le marketinško orodje, ampak so za številne navdušence tudi najboljši in predvsem varen približek dejanskemu svetu preizkušenj relija, zato avtomobilske znamke po navadi rade sodelujejo tudi pri tovrstnih projektih v virtualnem svetu.