Takole je iz rdečega lepotca Z4 sDrive315is izstopil direktor BMW-ja Ian Robertson. Foto: EPA
Takole je iz rdečega lepotca Z4 sDrive315is izstopil direktor BMW-ja Ian Robertson. Foto: EPA
Avtosalon v Detroitu

Na sejmu največji svetovni proizvajalci štirikolesnikov na svetu predstavljajo predvsem varčnejša in manjša vozila, hibride in vozila na električni pogon. Sejem je izjemno pomemben za veliko ameriško trojico, General Motors, Ford in Chrysler, ki je imela lani najslabše poslovne rezultate v zgodovini, je za TV Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik.

Na avtomobilskem sejmu v Detroitu v prihodnjih 14 dneh pričakujejo okoli 700.000 obiskovalcev, ne le radovednežev, ki jih zanimajo zadnji dosežki v avtomobilski industriji, ampak predvsem potencialne kupce. Velika ameriška trojica, General Motors, Ford in Chrysler, je namreč lani prodala kar tri milijone manj vozil kot leta 2008, brez dela pa je ostalo okoli 200 tisoč delavcev in avtomobilskih zastopnikov.

Američani začeli kupovati manjša vozila
V Detroitu so na ogled predvsem manjša in varčnejša vozila, ki so jih Američani začeli kupovati pred dvema letoma, ko so morali za liter bencina odšteti skoraj dolar, velik poudarek pa je tudi na novih tehnologijah, zlasti hibridih in električnih vozilih.

GM-ov električni hibrid chevrolet volt - z enim polnjenjem baterije bo mogoče prevoziti 65 kilometrov - bo ameriškim kupcem na voljo konec leta, veliki zmagovalec sejma pa je Ford, edini ameriški proizvajalec jeklenih konjičkov, ki ga iz težav ni reševala država. Ford je s svojimi vozili osvojil naziva tovornjak in avtomobil leta.

Oglejte si tudi prispevek Vlaste Jeseničnik iz Dnevnika, ki je priložen na desni.
Na ameriških cestah, po katerih vozi okoli 250 milijonov vozil, naj bi bilo do leta 2015 milijon hibridnih avtomobilov.

Spodaj si oglejte nekaj prvih utrinkov z letošnjega avtosalona v Detroitu.

Avtosalon v Detroitu