Jeepova E-ofenziva se bo začela z avengerjem. Foto: Jeep
Jeepova E-ofenziva se bo začela z avengerjem. Foto: Jeep

Jeep ima za evropski trg ambiciozne načrte. Ameriška znamka terenskih vozil, ki je del skupine Stellantis, želi do leta 2030 v Evropi prodajati samo električne avtomobile.

Jeep trenutno v Evropi ne ponuja 100-odstotno električnih vozil. Urnik predstavitve novih baterijsko električnih modelov bo v prihodnjih treh letih temu primerno zgoščen.
Šef Jeepa Christian Meunier je izjavil, da želi biti znamka Jeep vodilna na svetovnem trgu električnih SUV-vozil.

Premiera za avengerja v Parizu

Jeep trenutno ponuja različne priključne hibride, prvi popolnoma električni Jeep za Evropo pa bo avenger. Premierno bo predstavljen na prihajajočem avtomobilskem salonu v Parizu oktobra letos. Takrat bodo lahko zainteresirani kupci avtomobil tudi rezervirali. Pri trgovcih bo na prodaj od leta 2023 naprej. Proizvajali ga bodo na Poljskem.

Naslednji električni model, imenovan recon, bodo izdelovali v ZDA, proti koncu leta 2024 pa ga bodo izvažali v Evropo.

Glede na poročilo, ki so ga posredovali v javnost, želijo pri Jeepu izdelovati baterijsko različico velikega wagoneerja, ki bo tretji električni model. Avto naj bi se prodajal po vsem svetu – najprej pa v Evropi, od leta 2024 naprej. O četrtem 100-odstotno električnem avtomobilu še ni znanega več kot to, da prihaja leta 2025.