Pol stoletja Porschejeve legende bodo zaznamovali tudi s 1963 vozili iz omejene serije. Foto: Porsche
Pol stoletja Porschejeve legende bodo zaznamovali tudi s 1963 vozili iz omejene serije. Foto: Porsche

Nameravajo jih izdelati le 1963, število vozil v omejeni seriji pa so določili z letnico svetovne premiere prvega porscheja 911, ki je tedaj še nosil oznako 901, prav tako na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Pet desetletij pozneje bo v istem mestu na ogled močno drugačen prestižni športnik, ki pa v sebi nosi obilo prepoznavnih genov znamke.

Porscheji iz omejene serije 911 carrera S bodo imeli pod motornim pokrovom vgrajen motor z močjo 294 kilovatov (400 KM), ki zmore pospešiti dvosedežnika od 0 do 100 kilometrov na uro v 4,5 sekunde, z menjalnikom PDK z dvojno sklopko pa v 4,3 sekunde. Pri tehniki in zmogljivostih se jubilejni model ne bo bistveno razlikoval od svojih sorodnikov, precej več pa bo dodatkov in podrobnosti, ki bodo poudarjale njegovo posebnost.

Poleg napisa "911 50" na zadku in omejitve možnosti izbire barv karoserije le na dve, zunanje kozmetike ne bo veliko, v notranjosti pa se bo omenjeni napisa pojavil na vzglavnikih sedežev, aluminijastih letvah na pragovih vrat in v merilniku števila vrtljajev motorja. Za malce nostalgije in povezave s prvim prednikom pa bodo napisi na instrumentih zeleni, z belimi kazalci in srebrnimi kapicami.

Čeprav se jubilejnemu porscheju iz omejene serije obeta prva javna premiera šele jeseni, je znana že tudi okvirna cena na slovenskem trgu, kjer bo treba zanj odšteti 158.250 evrov, z že prištetimi dajatvami.