Leaf je Nissanov prvi velikoserijski avtomobil z električnim pogonom. Foto: Nissan
Leaf je Nissanov prvi velikoserijski avtomobil z električnim pogonom. Foto: Nissan

Nissan leaf poganja električni motor z največjo močjo 80 kilovatov in navorom 280 Nm, ki vozilu zagotavlja hitrosti do 140 km/h. Doseg vozila z enim polnjenjem litij-ionskih baterij je 160 kilometrov. Pri Nissanu poudarjajo, da je glede na izsledke globalnih raziskav to dovolj za potrebe 80 odstotkov uporabnikov, ki v povprečju na dan prevozijo manj kot sto kilometrov.

Na Portugalskem bodo morali kupci za nissan leaf odšteti 30.250 evrov, na Irskem pa 29.995. Obe ceni že vključujeta približno 5.000 evrov, ki jih pokrijeta državi. Stroški uporabe pa naj bi, vključno z električno energijo, na Portugalskem in Irskem znašali manj kot 1,05 oziroma 1,20 evra na sto kilometrov.

Pri Nissanu poudarjajo, da je bila odločitev za začetek prodaje na Portugalskem in Irskem sprejeta glede na veliko zanimanje kupcev za leaf na Japonskem in v ZDA, kjer je od aprila prek spleta prednaročilo za avtomobil oddalo že več kot 20 tisoč morebitnih kupcev. Večje zanimanje na omenjenih dveh trgih je namreč povzročilo zamik prodaje na prvotno predvidenih prvih evropskih trgih v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, kamor bodo morali verjetno dobaviti večjo količino vozil kot na Portugalsko in Irsko.

Zanimivo je, da bodo vsi kupci ob prednaročilu vplačali 300 evrov, novembra preizkusili vozilo v praksi in šele potem potrdili svoje končno naročilo. Portugalski kupci naj bi prva vozila dobili januarja, irski pa februarja 2011.