Seat leon ecomotive je zaradi manjših emisij škodljivih izpustov v številnih evropskih državah upravičen do manjše obdavčitve. Foto: Seat
Seat leon ecomotive je zaradi manjših emisij škodljivih izpustov v številnih evropskih državah upravičen do manjše obdavčitve. Foto: Seat
Fiat punto
Kakšen bo novi fiat punto, oblikovan s pomočjo oblikovalskih navdušencev? Foto: MMC RTVSLO
Scion hako
Scion hako ima nenavadno obliko zaradi skoraj ploske strehe in stekel. Foto: Scion

Španski avtomobilski proizvajalec predstavlja naslednjo različico do okolja prijaznih modelov - leon ecomotive, ki se lahko pohvali s kar 16 g/km manjšo emisijo (119 namesto 135 g/km), in je tako v številnih evropskih državah upravičen do manjše obdavčitve.

Leon ecomotive je opremljen z enim izmed najučinkovitejših motorjev - 1.9 TDI z močjo 80 kW (105 KM), ki pa ima bistveno spremenjeno krmilno elektroniko. Z optimizacijo centralnega krmilnika in novimi prestavnimi razmerji menjalnika je inženirjem uspelo zmanjšati emisije CO2 na 119 g/km (pri osnovni izvedbi 135 g/km).

Oblikujte grande punta
Pri Fiatu so se odločili, da bo pri oblikovanju novega grande punta sodeloval vsakdo. V ta namen so začeli s posebnim spletnim laboratorijem, imenovanim “Grande Punto Sticker Lab”, ki bo na svetovnem spletu deloval vse do 30. aprila. Uporabniki te spletne delavnice so vabljeni, da s Fiatovo skupino strokovnjakov sodelujejo pri oblikovanju idej in rešitev za nove personificirane industrijske oblike za grande punta.

Audi predstavlja nov menjalnik
Audi predstavlja novo stopnjo v razvoju tehnologije prenosa pogonskih sil. Nov menjalnik ima sedem prestav, ki jih je mogoče menjati v hipu in brez prekinitve vlečne sile. Sedemstopenjski S tronic z dvojno sklopko je zasnovan za vozila z vzdolžno vgrajenim motorjem in štirikolesnim pogonom quattro. Ker lahko prenaša navor 550 Nm, je primeren za široko "paleto" športnih modelov. Audi bo novi S tronic začel letos serijsko vgrajevati v več modelov.

Koncept: scion hako
Na avtomobilskem salonu v New Yorku je Scionu uradno pokazal svoj izviren koncept hako coupeja.
Nenavadna oblika tega koncepta v sebi združuje zaobljenost in oglatost. Pri zunanjosti lahko omenimo posebne odbijače, LED-luči, sprednje reže pravokotne oblike, športna stranska ogledala z integrirani smerokazi in 18-palčna kolesa. Tako zunaj kot v notranjosti prevladuje svetla oranžna barva. Notranjost je zelo futuristična z menjalnikom v obliki igralne palice, v oči pa padejo tudi monitorji, ki prenašajo videosliko iz širokokotnih kamer v stebričkih.