Leon prihaja na trg najprej kot petvratnik in je prvi model z novim Seatovim logotipom. Foto: M. Gr.
Leon prihaja na trg najprej kot petvratnik in je prvi model z novim Seatovim logotipom. Foto: M. Gr.

Pri španskem izdelovalcu poudarjajo, da so v leonu združili novo oblikovalsko govorico znamke z napredno tehnologijo in ustvarili vsestransko uporaben avtomobil. Petvratna kombilimuzina pa je prva članica družine, ki naj bi jo še letos dopolnili s trivratno karoserijsko različico in prihodnje leto tudi s karavansko.

Prostornejši kot predhodnik
Čeprav je 4,26 metra dolgi leon krajši od neposrednega predhodnika, ima predvsem po zaslugi šest centimetrov daljše medosne razdalje prostornejšo potniško kabino, kar mu poveča uporabnost in razširi krog morebitnih kupcev tudi na tiste, ki želijo leona uporabljati kot edini družinski avtomobil, kjer je udobno tudi sedenje v drugi vrsti in za prtljago na voljo 380 litrov prostornine v prtljažniku.

Za večji krog kupcev pa je leon zanimiv tudi zaradi zelo pestre ponudbe pogonskih agregatov in kombinacij z ročnim ali samodejnim menjalnikom. Ob začetku prodaje je tako na voljo pet bencinskih in pet dizelskih različic leona.

Bencinsko ponudbo začenja različica 1,2 TSI z močjo 63 kilovatov (86 KM), vrh bencinske ponudbe pa predstavlja 1,8 TFSI z močjo 132 kilovatov (180 KM). Za prvega je treba odšteti 13.990 evrov, za drugega 21.889 evrov. Pri dizelskih pa se cenovna lestvica začne z leonom 1,6 TDI CR z močjo 77 kilovatov (105 KM) za 17.007 evrov in stopnjuje do 2,0 TDI CR z močjo 110 kilovatov (150 KM) za 22.839 evrov. Obe najdražji različici imata vgrajen samodejni menjalnik DSG, bencinska sedemstopenjskega in dizelska šeststopenjskega.

Napredna tehnologija in športna dinamika
Kupcem bodo ponudili tri serijske ravni opreme, ki jih bo mogoče tudi dodatno oplemenititi. Med opremo pa ne manjka tudi veliko tehnološko naprednih dodatkov, med katerimi izstopajo asistenčni sistemi za zaznavanje utrujenosti voznika, prilagajanje snopa žarometov in dejavno ohranjanje smeri vožnje. V skladu z dosedanjo Seatovo temperamentno tradicijo pa lahko kupci izberejo tudi izvedbo FR s poudarjenim športnim značajem.