Foto: EPA
Foto: EPA

Električna vozila bodo nastajala v mestu Jawor, kjer družba že ima proizvodnjo. "V Jaworu bomo postavili našo prvo popolnoma električno tovarno," je dejal vodja oddelka za kombinirana vozila pri Mercedes-Benzu Mathias Geisen. Nemški avtomobilski velikan od leta 2019 v tem mestu že izdeluje motorje z notranjim izgorevanjem, od lani pa tudi baterijske sisteme za električna in hibridna vozila.

Kot poudarjajo pri Mercedesu, želijo z odločitvijo tudi pokazati, da imajo njihove tovarne dolgoročno prihodnost, saj so jih sposobni prilagoditi novim proizvodnjam. V tem primeru bodo sicer zgradili popolnoma nov objekt, saj so obstoječe zmogljivosti polno zasedene.
Poljski premier Mateusz Morawiecki je naložbi pripisal velik pomen za celotno državo.
Mercedes se je projekta izdelave električnih kombijev v Evropi sprva nameraval lotiti v partnerstvu z ameriškim zagonskim podjetjem Rivian, a je to zaradi težav z dobavami sklenilo, da bo s tovrstnimi odločitvami za zdaj počakalo, poroča STA.

Naložbam v elektrifikacijo vozil avtomobilski proizvajalci namenjajo vse več pozornosti. Poleg osebnih vozil so vse pogostejši tudi električni kombiji, nekateri proizvajalci pa so predstavili tudi že električna težka tovorna vozila.