Rekordni primerek je namenjen kupcu na nemškem trgu. Foto: Mazda
Rekordni primerek je namenjen kupcu na nemškem trgu. Foto: Mazda

Mazda MX-5 pogosto nastopa v Guinnessovi knjigi rekordov in japonska znamka si od petka želi nov zapis o rekordnih 900.000 izdelanih primerkih.

To je doslej najvišje število izdelanih dvosedežnih športnih avtomobilov istega modela, ki je hkrati tudi najdlje v ponudbi znamke. Rekordni mejnik so dosegli 21 let in 10 mesecev po začetku serijske proizvodnje prve generacije Mazde MX-5 aprila 1989. Mazda MX-5 se je s 531.890 proizvedenimi različicami meseca maja 2000 že vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najboljše prodajani dvosedežni športni avtomobil. Rekordni podatek pa je komisija, zadolžena za priznavanje rekordov, že dvakrat popravila, in sicer po izdelanih 700.000 oziroma 800.000 primerkih malega roadsterja.

Dokaj preprost in tudi cenovno dosegljiv športnik nadaljuje tradicijo številnih lahkih in dinamičnih maloserijskih športnih avtomobilov s pomično streho, ki so se pojavljali na trgu predvsem med letoma 1960 in 1970. Po zatišju tovrstne ponudbe pa so februarja 1989 prvič predstavili sodobno novinko, ki je poleg domačih hitro osvojila tudi kupce v Združenih državah Amerike in malce pozneje še v Evropi.

Rekordni 900.000. primerek Mazde MX-5 z 2-litrskim motorjem in mehko streho je namenjen kupcu na nemškem trgu, pri Mazdi pa poudarjajo, da se bo proizvodnja še nadaljevala.

Hkrati z ohranjanjem prvotnega duha malega roadsterja bodo po besedah vodilnih mož znamke v prihodnosti poskrbeli predvsem za posodobitve in uvajanje inovativnih rešitev iz okvira že predstavljenega sklopa tehnologije prihodnosti skyactiv.