V okolici Essna se je v premikajočo kolono zvrstilo kar 459 mazd MX-5. Foto: Mazda
V okolici Essna se je v premikajočo kolono zvrstilo kar 459 mazd MX-5. Foto: Mazda

Pretekli konec tedna se je po cesti v okolici Essna premikala prava jara kača japonskih roadsterjev, ki so se zbrali, da bi presegli rekord, postavljen na Novi Zelandiji, kjer so uspeli v kolono enakih in uradno registriranih modelov nanizati 249 vozil.
Tokrat se je za doseganje rekorda zbralo celo več kot 600 vozil, vendar so jih, pod budnim očesom strogih sodnikov, ki potrdijo primernost dosežka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, v strnjeno premikajočo se kolono uspeli nanizati le 459.
Najdaljšo pot do Essna, kar 2.800 kilometrov je za to priložnost opravila mazda MX-5 iz Moskve, najstarejša udeleženka, z 21 leti in dvema mesecema, je pripeljala iz Prage, največ prevoženih kilometrov na števcu, 344.624 pa je imel primerek iz Švice.
Dogodka so se udeležila vozila iz 17 držav, tudi iz Slovenije, saj se je na pot do Essna podalo pet vozil s slovenskimi registrskimi tablicami.
Mazda MX-5 je v Sloveniji na prodaj že od leta 1990, v dveh desetletjih pa so tudi pri nas prodali nekaj več kot 200 primerkov roadsterja iz treh generacij.

MX-5 je še bolj kot pri evropskih kupcih cenjen v ZDA, kjer se je tudi porodila ideja za njegovo izdelavo, in sicer že daljnega leta 1979, vendar je trajalo celo desetletje, da je avtomobil v serijski različici zapeljal tudi na ceste. Najprej na Japonskem in v ZDA, nato pa še v Evropi.