Nemci spet oživljajo trabante in wartburge. Foto: MMC RTV SLO/Matija Janežič
Nemci spet oživljajo trabante in wartburge. Foto: MMC RTV SLO/Matija Janežič

Na začetku leta 2022 je bilo v Nemčiji registriranih 39.342 kultnih avtomobilov iz Zwickaua. Prvi trabant je s proizvodne linije zapeljal 7. novembra leta 1957. Do ustavitve proizvodnje leta 1991 so izdelali dobre tri milijone primerkov. Leta 2010 je zvezna uprava za motorni promet po Nemčiji naštela okoli 34.800 registriranih avtomobilov.

Eden od razlogov za rast priljubljenosti v Nemčiji je, da so se številni Nemci spomnili na svojo preteklost, katere je tudi trabant, je za nemške medije povedal predsednik Zwickau Trabant Cluba Thomas Winkelmann. "Danes ima avto popolnoma drugačno vrednost kot pred 20 leti. Zdaj je postal klasika. Tudi rezervni deli so še vedno na voljo," še pravi Winkelmann.

Wartburg, ki so ga nekoč proizvajali v Eisenachu, je prav tako še vedno mogoče videti na nemških cestah. Po trenutnih podatkih je registriranih 8.726 avtomobilov iz nekdanje Vzhodne Nemčije. Leta 1955 so v avtomobilski tovarni v Eisenachu pod oznako 311 izdelali prvega wartburga. Skupaj je s tekočega traku zapeljalo okoli 1,2 milijona vozil te znamke. Proizvodnja je bila ustavljena leta 1991.