Cestni navigacijski sistemi so lahko koristen pripomoček pri vožnji, vendar je treba pri izbiri upoštevati potrebe uporabnika in značilnosti naprave. Foto: M. Kr.
Cestni navigacijski sistemi so lahko koristen pripomoček pri vožnji, vendar je treba pri izbiri upoštevati potrebe uporabnika in značilnosti naprave. Foto: M. Kr.
Prenosna navigacijska naprava
Sodobne prenosne navigacijske naprave že pri nižjih cenovnih razredih poleg vodenja ponujajo tudi veliko dodatnih informacij. Foto: Garmin
Pokritost cestnih omrežij
Obseg pokritosti cestnih omrežij posameznih držav ni enoten, zato je treba pri nakupu povprašati tudi za dejansko pokritost posameznih držav. Foto: Garmin

Na slovenskem trgu že nekaj let prevladujejo predvsem naprave znamke Garmin, v zadnjem času pa s ponudbo prodira na trg tudi znamka TomTom. Ob obeh omenjenih je mogoče bolj ali manj občasno najti še naprave drugih izdelovalcev, ki pa na trgu nastopajo precej manj organizirano in z manj obsežno podporo, kar je eden izmed dejavnikov, ki ga je priporočljivo upoštevati pri odločanju za nakup. Kljub cenovno čedalje ugodnejšim ponudbam navigacijskih naprav je namreč smiselno, da je nakup premišljen, cena pa naj ne bi bila glavni kriterij za izbiro.

Prva izbira naj bo namen uporabe
Pred odločitvijo za posameznega izdelovalca ali napravo je najboljše, če kupec dobro premisli, kdaj in za kaj bo uporabljal navigacijo ter naredi seznam minusov in plusov prenosnih naprav v ožjem izboru. Pri prvi selekciji je treba upoštevati, kako pogosto bo naprava v uporabi in ali bo služila le za cestno navigacijo ali pa morda tudi za kolesarjenje oziroma pohajkovanja po neznanih mestih.

Če bo služila le vožnji z avtomobilom, je priporočljivo izbrati takšno z večjim zaslonom, ki omogoča preglednejši prikaz kart in drugih podatkov, po navadi pa je lažje tudi upravljanje na dotik, saj so simboli oziroma posamezne črke za vnos naslovov lahko večje. Pri velikosti zaslona pa seveda ni smiselno pretiravati, saj je treba pomisliti tudi na to, kje bo naprava nameščena, da ne bo ustvarjala prevelikega mrtvega kota na vetrobranskem steklu ali ovirala dostopa do stikal na armaturi.

Če boste navigacijo uporabljali tudi na kolesu ali peš, je treba poiskati kompromis med velikostjo zaslona in priročnostjo. Seveda pa se je treba pred nakupom pozanimati tudi o tem, ali naprava sploh omogoča izbiro različnih prevoznih sredstev oziroma hoje. Nič manj ni pri tem pomembna tudi fizična zasnova naprave, ki bo med uporabo le v avtomobilu vedno na suhem, pri vožnji s kolesom ali motornim kolesom pa bo izpostavljena tudi vremenskim vplivom in mora biti zasnovana malce robustneje.

Brez ustreznih kart so naprave nekoristne
Najpomembnejši kriterij pri odločitvi za posamezno napravo pa naj bo razpoložljivost ustreznih elektronskih kart. Prvo opozorilo začetnikom na področju uporabe navigacijskih sistemov bi se lahko glasilo, da navajanje "pokritosti" posameznih držav zahteva tudi dodatne informacije.

Tako ni dovolj le dolg seznam držav, ampak je treba preveriti tudi katere razrede cest dejansko vključuje pokritost cestnega omrežja. Pri tem so resnici na ljubo zanesljivejši večji izdelovalci, ki po navadi zagotavljajo natančnejše informacije in kupcem nudijo tudi več podpore pri morebitnih nadaljnjih nadgradnjah. Razredi pokritosti cestnih omrežij posameznih držav lahko namreč segajo od zelo osnovnega omrežja avtocest, prek vseh regionalnih in lokalnih cest, mestnih ulic, do kolovozov med vinogradi, za katere še lokalni vozniki komaj vedo.

Posodabljanje ni nujno, je pa koristno
Omejena pokritost cestnega omrežja sicer povsem zadostuje, če skozi posamezno državo le potujete, če je v takšni državi tudi vaš končni cilj, pa boste imeli na koncu dolge in verjetno naporne poti povsem nepotrebne težave, ki bi se jim lahko izognili z izbiro ustrezne naprave in kartografije. Za vse tiste kupce, ki nameravajo napravo uporabljati pogosteje in ne le za pot na dopust, pa je pomemben podatek tudi to, ali je mogoča nadgradnja oziroma aktualizacija kart v napravi. Za uporabo nekajkrat ne leto tudi kakšna nova ali zaprta cesta ne pomeni prevelikih težav, za redne uporabnike pa je nadgradnja še kako uporabna. Ponudba nadgrajevanja se od znamke do znamke razlikuje, saj je lahko brezplačna ali pa plačljiva. Vendar velja opozoriti, da je oboje po navadi povezano z obsegom posodobitev.

Pri posodobitvah in razpoložljivosti ustreznih kart pa je treba omeniti še nekaj dodatnih možnosti, ki jih ponujajo predvsem veliki izdelovalci navigacijskih naprav, to so dodatne baze podatkov, na primer seznam z informacijami in vodenje do avtomobilskih kampov, smučišč, igrišč za golf, turistični vodiči po mestih in podobno. Uporabna pa je tudi možnost načrtovanja poti na domačem računalniku in prenos ustreznih podatkov na navigacijsko napravo. Več o tem pa sledi v drugem delu nasvetov za izbiro ustrezne navigacijske naprave.