XJ sentinel je diskretno oklepljena različica največje Jaguarjeve limuzine. Foto: Jaguar
XJ sentinel je diskretno oklepljena različica največje Jaguarjeve limuzine. Foto: Jaguar
Jaguar XY sentinel
Jaguar bo za voznike oklepnih vozil ponudil tudi ustrezno dodatno usposabljanje. Foto: Jaguar

XJ sentinel je izdelan na osnovi serijske limuzine z daljšo medosno razdaljo in se po zunanjosti od nje tudi v ničemer ne razlikuje. Kupci tovrstnih vozil si namreč želijo diskretne oklepne zaščite, ki je prilagojena specifičnim potrebam posameznega naročnika. Najvišja mogoča raven, ki jo zagotavlja izdelovalec, je balistični razred B7, kar pomeni učinkovito zaščito pred večino lahkega ročnega orožja, od pištol kalibra 9 mm do vojaških pušk kalibra 7,62. Oklepljena potniška kabina pa prenese tudi eksplozije z močjo do 15 kilogramov TNT.

Kljub dodanemu oklepu XJ sentinel še vedno zmore prepeljati do 500 kilogramov skupne teže potnikov in prtljage, dosega hitrosti do 195 km/h in od 0 do 100 km/h pospeši v 9,7 sekunde.

Prilagojeno podvozje in zmogljivejše zavore
Dinamičnost oklepnih vozil je seveda strateška prednost v rizičnih situacijah, 3.300 kilogramov težkemu sentinelu jo zagotavlja zmogljiv 5,0-litrski motor V8 z največjo močjo 283 kilovatov (385 KM) in največjim navorom 515 Nm. Za prenos moči pa skrbi šeststopenjski samodejni menjalnik.

Glede na dodatno težo ima različica XJ sentinel vgrajene zmogljivejše zavore in prilagojeno serijsko zračno vzmetenje, da bo kljub spremenjeni teži vozila zagotavljalo ustrezno raven udobja za štiri potnike. Serijski različici primerljive vozne sposobnosti pa so zagotovili s prilagoditvami krmilnega sistema.

Udobje v potniški kabini bo na ravni neoklepljenih različic, saj notranje dimenzije, po zagotovilih izdelovalca, kljub dodatnemu oklepu ostajajo tako rekoč nespremenjene. Kupci sentinela pa bodo lahko izbirali med vso opremo, ki je na voljo pri standardni različici XJ.

Vozila po naročilu za kupce iz različnih krogov
Vozila XJ sentinel bodo izdelovali po naročilu in v skladu z željami posameznih kupcev, pri načrtovanju in predvsem odločanju o ravni balistične zaščite pa bodo sodelovali tudi Jaguarjevi strokovni svetovalci. Oklep iz kombinacije ojačanega jekla in kevlarja bodo vgradili v sodelovanju s podjetjem Centigon, ki je specializirano za izdelavo oklepnih vozil.

Izdelana vozila bodo imela triletno polno garancijo oziroma do 80 tisoč prevoženih kilometrov, njihovo vzdrževanje pa bodo lahko opravljali vsi Jaguarjevi pooblaščeni servisi, saj se z izjemo oklepa in morebitne dodatne posebne varnostne opreme ne bodo razlikovala od klasičnih serijskih primerkov.

Pri Jaguarju računajo tako na kupce iz državnih uradov kot tudi različnih varnostnih organizacij in na vse posameznike, ki si to lahko privoščijo in imajo seveda razloge za strah pred naključnimi ali načrtnimi napadi. Takšnih kupcev je na ruskem trgu kar nekaj in zato ne preseneča, da so za prestavitev vozila izbrali prav sejem v Moskvi.

Besedilo: M. Kr.
Foto: Jaguar