Tudi C 63 AMG edition 507 se bo verjetno uvrstil na več seznamov neuresničljivih želja kot dejanskih nakupov. Foto: Daimler
Tudi C 63 AMG edition 507 se bo verjetno uvrstil na več seznamov neuresničljivih želja kot dejanskih nakupov. Foto: Daimler

Novinec, ki ga na začetku marca čaka prva javna premiera na avtomobilskem salonu v Ženevi, seveda prihaja iz legendarne Daimlerjeve sodobne manufakture zmogljivih vozil AMG. Kupcem bodo v okviru posebne izdaje "edition 507" ponudili na izbiro vse tri karoserijske različice razreda C. V kupeju, limuzini ali karavanu se bo tako pod motornim pokrovom skrival zmogljiv 6,3-litrski osemvaljnik V8 z največjo močjo 373 kilovatov (507 KM) pri 6.800 vrtljajih in največjim navorom 610 Nm, ki ga doseže pri 5.200 vrtljajih.

Vse tri karoserijske različice bodo zaradi elektronske omejitve dosegale enako največjo hitrost 280 kilometrov na uro, od 0 do 100 kilometrov na uro pa bosta kupe in limuzina pospešila v 4,2 sekunde, karavan pa bo za to potreboval 4,3 sekunde. Nekaj razlike pa naj bi bilo tudi pri porabi; prvi dve različici naj bi zmogli dosegati povprečje porabe 12 litrov na sto kilometrov, tretja pa 12,2 litra.

Vsa vozila iz serije edition 507, kjer številka pomeni število "motornih konj", bodo imela dodatne oznake serije, že na prvi pogled pa jih bo mogoče med drugim prepoznati tudi po drugače oblikovanem motornem pokrovu, ki sicer izvira iz še prestižnejše izdaje AMG-jevih izdelkov "black series". Cene uradno še niso znane, razkrili jih bodo verjetno ob premieri v Ženevi ali pa najpozneje na začetku aprila, ko začnejo predprodajo. Prva vozila bodo na domačem nemškem trgu na voljo junija letos, voznikom pa bodo ponudili še možnost dodatnega usposabljanja v vozniški akademiji AMG.