Platforma deluje prek mobilne aplikacije. Foto: BoBo
Platforma deluje prek mobilne aplikacije. Foto: BoBo

V Sloveniji bo sprva prek platforme možna zgolj izposoja vozil, ostale storitve bodo dodali z razvojem posla. Za zdaj imajo po državi odprtih 14 agentskih mest. Trenutno je v voznem parku Free2move na voljo 120 vozil.

Do konca leta želijo dodati še 30 agentskih mest in razširiti vozni park na več kot 500 vozil. Za zdaj so uporabnikom Free2move na voljo osebna vozila, sčasoma pa bodo v vozni park vključili tudi gospodarska.

V voznem parku je na voljo 120 vozil. Foto: BoBo
V voznem parku je na voljo 120 vozil. Foto: BoBo

Prizadevajo si tudi, da bo preko platforme na voljo tudi citroenov avtomobil Ami One. Gre za majhen, popolnoma električen avtomobil s približno 75 kilometri dosega, ki ga lahko vozijo vsi, ki so stari 16 let ali več.

Vozilo lahko uporabnik najame prek mobilne aplikacije, spletne strani platforme Free2move ali pa osebno na enem izmed agentskih mest.

1,2 milijona uporabnikov v 170 državah

Platforma Free2move deluje šest let in je prvotno začela kot francosko zagonsko podjetje, ki ga je nato pod svoje okrilje vzela globalna avtomobilska skupina Stellantis.

V 170 državah imajo okoli 1,2 milijona aktivnih strank. Prek nje se letno opravi okoli pet milijonov rezervacij vozil. Vozni park platforme zajema okoli 400.000 vozil, je pojasnil direktor podjetja C Automobil Import, ki sodi pod okrilje Emil Frey, Filip Koren.

"Lastništvo avtomobilov vse manj pomembno"

Platforma je prisotna v 170 državah. Foto: BoBo
Platforma je prisotna v 170 državah. Foto: BoBo

Trendi na globalnem in slovenskem avtomobilskem trgu kažejo, da potrošnikom, predvsem mlajšim generacijam, lastništvo vozil postaja vse manj pomembno, večji pomen pridobivata mobilnost in prilagodljivost, pa je poudaril vodja prodaje pri C Automobil Import Leon Malovrh.

Generalni direktor družbe Emil Frey Slovenija Joško Tomšič je ob tem poudaril, da s Free2Move "odgovorno in učinkovito naslavljali izzive mobilnosti".