Toyota je morala s svteovnega trga umakniti okoli osem milijonov vozil. Foto: EPA
Toyota je morala s svteovnega trga umakniti okoli osem milijonov vozil. Foto: EPA
General Motors
Najvišjo kazen so do zdaj določili podjetju General Motors, in sicer milijon dolarjev za prepočasen odziv na težave z brisalci pri 600.000 avtomobilih. Foto: Reuters

Toyoto, ki je morala v ZDA iz prometa umakniti šest milijonov avtomobilov, po svetu pa skupaj osem milijonov, že tožijo številni lastniki avtomobilov, dodatne kazni pa japonskemu avtomobilskemu proizvajalcu grozijo še od ameriške zvezne vlade.

Ameriški minister za transport Ray LaHood je Toyoto obtožil, da je predolgo čakala z odpoklicem avtomobilov, ki so imeli težave zaradi zatikajoče se stopalke za plin, hibridni modeli prius pa so imeli težave z zavorami.

16,4 milijona dolarjev verjetno ni zadnja številka
Toyota je po njegovih besedah za težave vedela že lani septembra, avtomobile pa je odpoklicala šele letos januarja. Po zakonu bi morala Toyota regulatorje obvestiti v petih dneh od odkritja okvare. Zaradi težav s stopalko za plin so v ZDA odpoklicali 2,3 milijona avtomobilov. Vlada zdaj zahteva najvišjo mogočo kazen, in sicer 16,375 milijona dolarjev. Kazen, ki jo je oznanil LaHood, zadeva le težave z zatikanjem stopalke za plin. Ker se preiskave nadaljujejo, bo kazen verjetno še večja.

Poleg tega se Toyota spopada z najmanj 100 tožbami zaradi poškodb ali smrtnih primerov. Če podjetje plača kazen, bo to priznanje, če ne plača, pa bodo imeli težave z regulatorji. Preiskave so do zdaj z zatikanjem stopalke za plin oziroma nepričakovano pospešitvijo hitrosti Toyotinih avtomobilov povezale 52 smrtnih primerov.