Koncept BMW M1 hommage pomeni poklon modelu M1. Foto: BMW
Koncept BMW M1 hommage pomeni poklon modelu M1. Foto: BMW
Fiat fiorino
Pri Fiatu se lahko pohvalijo z najnižjo povprečno emisijo ogljikovega dioksida. Na fotografiji fiat fiorino. Foto: Fiat
VW jetta
Prvič bo BlueTDI na voljo v ameriški izvedbi jette. Foto: Volkswagen

Hommage ima precej futuristično obliko, "oblekli" pa so ga v ognjeno oranžno barvo. Ima sredinsko nameščen agregat, s čimer se je BMW očitno zgledoval po modelu M1.

Fiat je "najbolj zelen"
Italijanski Fiat je pri svojih avtomobilih, prodanih v letu 2007, ugotovil najnižjo povprečno emisijo ogljikovega dioksida (137,3 g/km) med desetimi največjimi evropskimi proizvajalci avtomobilov. Priznanje za ta dosežek je podelila družba JATO, vodilni konzultant in raziskovalec na področju avtomobilizma. Fiat se je uvrstil pred Peugeot (141,9), Citroёn (142,2), Renault (146,4), Toyoto (148,8), Forda (149,1), Opel/Vauxhalla (152,9), Volkswagna (161,7), BMW (176,7) in Mercedesa (188,4 g/km).

Nova generacija motorja BlueTDI
Volkswagen je na Dunaju v okviru mednarodnega simpozija o motorjih (24. in 25. aprila) predstavil serijsko izvedbo turbo-dizelskega motorja nove generacije BlueTDI, ki je bil razvit za ameriški trg. Motor z vbrizgavanjem goriva prek skupnega voda temelji na vrhunskem turbodizelskem motorju, ki je bil Evropi prvič na voljo leta 2007 za model tiguan, že izpolnjuje zahteve izpušnega normativa Euro 5, ki bo začel veljati jeseni leta 2009. Zaradi posebnih zahtev, ki veljajo v ZDA, so ta štirivaljnik s posebnimi ukrepi pri zasnovi in delovanju motorja izpopolnili in ga opremili s shranjevalnim katalizatorjem dušikovih oksidov (NOx).

In vendar je ostal živ...
V svetu avtomotošportov centimetri in milisekunde pogosto pomenijo npr. napet dvoboj ali pa tragedijo. Zadnje se je pripetilo dirkaču moštva Team ORECA Stephanu Ortelli, ki je na dirkališču v Monzi v Italiji spektakularno razbil svoj dirkalnik. Ortelli, ki je dirkal v okviru serije Le Mans, je izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom ORECA Courage LC70-Juddom in nenadzorovano "poletel" čez dirkališče, na svoji poti pa je za las zgrešil glavo dirkača Allana McNisha v Audiju R10 TDI. Ortelli ima zlomljen gleženj, iz njegovega moštva pa so sporočili, da se počuti dobro. Poglejte si na videoposnetku.