Zunanje nadgradnje skoraj ni opaziti, v kabini pa smo takoj opazili nov, večji zaslon. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak
Zunanje nadgradnje skoraj ni opaziti, v kabini pa smo takoj opazili nov, večji zaslon. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak

Lexus je predstavil paket nadgradenj za svoj kompaktni luksuzni SUV UX. Prenova na zunaj ni velika in se osredotoča na več stilskih izbir, v kabini pa na izboljšano multimedijo in povezljivost.

UX, ki je bil predstavljen leta 2019, je mestni križanec, ki uživa vlogo vstopnega modela znamke Lexus. Zgrajen je na Lexusovi globalni arhitekturni platformi GA-C in izkorišča prednosti nizkega težišča ter zelo toge karoserije.

Če na zunaj sprememb skoraj ni zaznati, pa ima prenovljeni UX koristi tudi od Lexusovih novih multimedijskih sistemov, saj zagotavljajo hitrejši in bolj intuitiven odziv.

Glede na stopnjo opreme so modeli opremljeni z 8- ali 12,3-palčnimi zasloni, s tehnologijo zaslona na dotik, ki nadomešča prejšnje upravljanje s sledilno ploščico. Novi zasloni so bili pomaknjeni naprej na instrumentni plošči, tako da so bližje vozniku, kar prinaša udobnejše upravljanje. Predstavljajo jasnejšo grafiko – v visoki ločljivosti. Občutno povečana računalniška moč pomeni, da so odzivi na ukaze hitrejši, medtem ko navigacija v oblaku omogoča dostop do cestnih in prometnih informacij v realnem času.

Lexus UX vam po novem z ukazom
Lexus UX vam po novem z ukazom "Hey Lexus" izpolni marsikatero željo. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak

Prepoznava vaše glasovne ukaze

Nov sistem za prepoznavanje glasu vključuje možnost uporabe vgrajenega pomočnika "Hey Lexus". To olajša uporabo glasovnih ukazov za telefoniranje, upravljanje avdio- in klimatske naprave ter iskanje po spletu. Lahko se poveže z informacijami v oblaku, tako da ga lahko na primer vprašate o cenah goriva v bližini in drugih lokalnih informacijah. Programiran je tako, da razume bolj pogovorne izraze in bolje prepozna ukaze, tudi ko je v ozadju hrup – zvoka pri tem ni treba utišati, saj mikrofoni prepoznajo, ali govori voznik ali sopotnik.

Lexus pa ob manjši prenovi ni želel pokazati samo novosti v UX. Pri Lexusu prisegajo na rokodelstvo.

Pri Lexusu so zelo ponosni na rokodelstvo in obrtniško mojstrstvo. To so nam na modelu UX pokazali s številnimi posebnimi detajli. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak
Pri Lexusu so zelo ponosni na rokodelstvo in obrtniško mojstrstvo. To so nam na modelu UX pokazali s številnimi posebnimi detajli. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak

Na splošno lahko rečemo, da je za Lexusove predstavitve avtomobilov značilno, da jih podkrepijo s primeri perfektnosti v vsakdanjem življenju – tudi na drugih področjih. Tako smo tokrat v Berlinu spoznavali tamkajšnje nepričakovane Takumije. Takumiji so ljudje popolne predanosti, ki so življenje podredili razvoju točno določne veščine, ki jo obvladujejo do popolnosti.

Nastala je zanimiva videoreportaža. Vabljeni k ogledu.