Ekipa pod vodstvom  Rainerja Zietlowa je kljub smoli v Tanzaniji podrla tri desetletja star rekord. Foto: Challenge4
Ekipa pod vodstvom Rainerja Zietlowa je kljub smoli v Tanzaniji podrla tri desetletja star rekord. Foto: Challenge4

Znani nemški voznik Rainer Zietlow je z ekipo Challenge4 postavil nov rekordni čas za prevoženo pot od Severnega rta (Nordkapp) na Norveškem do Rta Agulhas v Južni Afriki.
Za pot, dolgo 17.752 kilometrov, je tričlanska ekipa potrebovala 21 dni in 16 ur, pri tem pa je kar 13 dni zaradi nesreče in popravila avtomobila prebila v Tanzaniji.
19 držav, tri celine
Avantura, ki so jo poimenovali od rta do rta, se je začela 21. septembra na Norveškem. Prvotni načrt je bil, da bi pot, ki je vodila čez 19 držav na treh celinah - na afriško celino so člani posadke poleteli iz Adane v Turčiji do Kaira v Egiptu -, prevozili v desetih dneh.
Leta 1984 potovali 28 dni
Na poti do rekorda, ki je predtem segal v leto 1984 in je znašal 28 dni, se je ekipa spopadla s številnimi težavami, največjimi v Tanzaniji, kjer so zaradi nesreče in poškodb na vozilu počivali kar 13 dni. Kljub temu so na cilj vsi prišli nepoškodovani in v rekordnem času, 21 dni in 16 ur, oziroma v osmih dneh in desetih urah, če ne upoštevamo časa, ko so čakali na popravilo vozila.
Tričlanska ekipa je vozila 24 ur na dan, ustavljali so se le, ko je bilo treba dotočiti gorivo. Projekt je imel tudi dobrodelno plat, saj je ekipa za vsak prevožen kilometer poti podarila 20 centov za "SOS otroške vasi" v Zambiji in Sudanu, znesek pa je podvojilo podjetje Goodyear, ki je ekipi priskrbelo posebne pnevmatike za Volkswagnov touareg z V6 TDI pogonskim agregatom. Ekipa je od starta do cilja prispela le z enim kompletom inteligentnih pnevmatik Wrangler HP za vozila SUV in 4 x 4, ki se ponašajo s tehnologijo SmartTred Weather Reactive in se prilagajajo razmeram na cesti.