Skupini Fiat je letos pripadlo kar šest laskavih nazivov. Foto: Fiat
Skupini Fiat je letos pripadlo kar šest laskavih nazivov. Foto: Fiat

Fiat S.p.A. je dobil letos kar šest prestižnih lovorik v okviru izbora »International Engine of the Year« za motorje v fiatih in ferrariju.

Štiri prva mesta je v različnih kategorijah zasedel revolucionarni motor twinair, dve prvi mesti pa zmogljiv motor s prostornino 4.499 kubičnih centimetrov, ki ga pri Ferrariju vgrajujejo v model 458 Italia. Žirija, ki jo je sestavljalo 76 novinarjev in strokovnjakov s področja industrije iz 36 različnih držav, je motorju twinair dodelila prvo mesto v kategoriji motorjev z gibno prostornino, manjšo od 1.000 kubičnih centimetrov, in mu prisodila še skupno zmago kot mednarodnemu motorju leta »International Engine of the Year 2011«, ter naziva za najboljši nov motor “Best New Engine 2011” in najbolj ekološki motor “Best Green Engine 2011”.

Žirijo pa je očitno očarala tudi druga skrajnost iz Fiatove hiše, saj so motorju V8 iz Ferrarijevega modela 458 Italia prisodili nagradi za najboljši letošnji motor z visoko zmogljivostjo in najboljši motor s prostornino nad štirimi litri.

Letošnji uspeh Fiatovih strokovnjakov za motorje nadgrajuje lanski naziv za najboljši motor leta, ki ga je prejel prisilno polnjeni motor 1.4 multiair.

Motor twinair je trenutno na voljo v prisilno polnjeni različici z 62,5 kW (85 KM) v modelih fiat 500 in 500C, kmalu pa tudi v novi lancii ypsilon. Ponudbo bodo v kratkem dopolnili še z atmosfersko različico z 48 kW (65 KM), z zmogljivo prisilno polnjeno različico s 77 kW (105 KM) ter ekološko različico turbo bi-fuel z 59 kW (80 KM).