Prikaz fiata 500 je bil vrhunec večera. Foto: Reuters
Prikaz fiata 500 je bil vrhunec večera. Foto: Reuters

Veliki dogodek, ki ga je prenašala televizija, pomeni povrnitev majhnega in legendarnega fiata 500, ki so ga prenehali izdelovati pred 32 leti.

Po končani prireditvi je predsednik Fiata Sergio Marchionne izrazil pričakovanje, da bodo s prodajo novega fiata dobili več denarja kot s prodajo ostalih avtomobilov.

Stotine ljubiteljev fiata 500 je prišlo iz vse Evrope v Torino, da so se udeležili svečanega prikaza novega trivratnega avtomobila. Večina jih je optimističnih, da bo novi "cinquecento" prav tako priljubljen kot njegov predhodnik. "Novi avtomobil se bo prodajal zelo dobro," meni James Wheeler, ki je v Italijo pripotoval iz Anglije s fiatom 500 iz leta 1959. "Rad imam avtomobile z dušo in novi fiat jo prav gotovo ima," je še dodal.

Letos na trgu 50.000 fiatov 500
Za leto 2007 so v italijanskem avtomobilističnem podjetju izdelali že polovico od načrtovanih 50.000 fiatov 500, v naslednjih letih pa bodo letno izdelali 120.000 avtomobilov.

Novega fiata je oblikoval Frank Stephenson, ki je postal znan s preoblikovanjem druge legende med malčki - mini cooperja. Tisti, ki so novega fiata že preizkusili, pravijo, da je na zunaj obdržal obliko svojega predhodnika, vendar pa je precej udobnejši in bolje opremljen.

N. G.

Z vijoličnimi žarometi obsijan avtomobil je bil glavna zvezda Torina. Foto: Reuters
Kljub napredni tehnologiji pravi fiat 500 še ne bo lebdel v zraku, a na fantastičnih spektaklih je možno prav vse. Foto: Reuters
Novemu malčku je zapela tudi ameriška pevka Lauryn Hill. Foto: Reuters
Brez starih modelov fiata 500 ne gre, saj so ti še vedno ikona med majhnimi avtomobili. Foto: Reuters