Uradno so Italijani napovedali prihod fiata 500 maja lani. Foto: EPA
Uradno so Italijani napovedali prihod fiata 500 maja lani. Foto: EPA
Fiat 500
Notranjost novodobnega avtomobila se precej razlikuje od svojega predhodnika. Foto: EPA
Fiat 500
Fiata 500 bodo izdelovali v kraju Tychy na Poljskem. Foto: EPA
Starejši fički
Ta vozila so bila vedno primerna za ozke italijanske ulice. Foto: EPA

4. in 5. julija bo v Torinu potekala velika prireditev, na kateri bodo proslavili novodobnega trivratnega fiata 500, torej avtomobila, ki so ga prenehali izdelovati leta 1975.

Predsednik Fiata Sergio Marchionne je dejal, da želi posnemati računalniško podjetje Apple, zato želijo izdelovati avtomobile, ki bodo tako stilni, kot so računalniki in elektronske naprave tega ameriškega podjetja. "Želim, da postane Fiat Apple med avtomobili," je Marchionne povedal za časopis La Stampa.

V 50. je postal ikona
Podobno kot mini in Volkswagnow beetle je tudi fiat 500 prava ikona med avtomobili. V Italiji je avtomobil predstavljal ekonomsko rast, ki jo je naša zahodna soseda doživela po 2. svetovni vojni. Majhen in poceni avtomobil so vzljubili milijoni ljudi po Italiji in seveda tudi pri nas.

Marchionne je povedal, da so potrebovali 18 mesecev, da so naredili nov fiat 500 in ga pripravili za trg. "To je dvakrat več časa, da se rodi otrok, vendar pol manj časa, da naši konkurenti naredijo svoj avtomobil."

Stal bo 10.000 evrov
Podobno kot njegov predhodnik je tudi novi fiat 500 narejen za široko prodajo, italijanski čaopisi pa ocenjujejo, da bo stal okoli 10.000 evrov.

Italijani bodo na leto naredili 120.000 fiatov 500, ki se bodo za kupce borili predvsem z
malimi avtomobili, tudi z "novomeškim" twingom. Pri Fiatu v celotnem letu naredijo okoli 2 milijonov avtomobilov.

Obeta se veličastni spektakel
Zabava ob predstavitvi novega avtomobila se je začela zvečer, na obrežju Murazzi vzdolž reke Pad v Torinu. Dogodek je zasnovalo podjetje K-events/FilmMaster Group, režiral pa ga je Marco Balicha, svetovno znani italijanski producent, ki je znan po fantastičnih spektaklih. Med drugim je režiral tudi otvoritev in zaključek zimskih olimpijskih iger, ki so lani potekale v Torinu.

Poleg Torinčanov se je dogodka udeležilo več kot 7.000 obiskovalcev iz 63 držav. Prišlo je okoli 3.750 trgovcev, uvoznikov in predstavnikov večjih podjetij, več kot 1.000 novinarjev, okoli 100 finančnih analitikov, 200 dobaviteljev in 1.000 gostov, med katerimi so bili tudi ugledni strokovnjaki, poslovneži in gosti iz sveta zabave, mode in športa.

5. julija popoldne pa se bo Fiatovo vodstvo odpravilo v Rim, kjer bo novega fiata 500 predstavilo tudi predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu.

N. G.