Toyota TS030 hybrid se bo junija v LeMansu pomerila v najprestižnejšem razredu za izdelovalce dirkalnikov. Foto: Toyota
Toyota TS030 hybrid se bo junija v LeMansu pomerila v najprestižnejšem razredu za izdelovalce dirkalnikov. Foto: Toyota

TS030 hybrid je naslednik dirkalnikov TS010 in TS020, ki sta v devetdesetih že osvajala prestižne lovorike, v njem pa je vgrajena močno športno nadgrajena hibridna tehnologija, ki jo prav Toyota že nekaj let uspešno uvaja na trge tudi v modelih velikoserijskih osebnih vozil. Doslej so namreč prodali že več kot 3,5 milijona osebnih vozil s hibridno tehnologijo.

Osnovni pogonski agregat dirkalnika za 24 ur Le Mansa z nič kaj atraktivno oznako, kjer črki TS pomenita tako rekoč okrajšavo za Toyota Sport, je bencinski 3,4-litrski motor V8. Električni del hibridnega pogonskega sklopa pa bo z nakopičeno energijo skrbel predvsem za pospeške po potrebi.

Ekipa Toyota Racing, ki ima svoj sedež v okviru oddelka Toyota Motorsport v Kölnu, je dirkalnik že preizkusila tudi v praksi, prva javna dirka, ki se jo bodo udeležili, pa bo 5. maja v Spa-Francorchampsu, ki bo nekakšno ogrevanje za preizkušnjo v Le Mansu 16. in 17. junija letos.

O morebitnih nadaljnjih dirkah pri Toyoti sicer še molčijo, na odločitev o nadaljevanju pa bo brez dvoma vplival tudi doseženi rezultat v Le Mansu.