Renault clio je najbolj iskano osebno vozilo na slovenskem trgu. Foto: M. Kr.
Renault clio je najbolj iskano osebno vozilo na slovenskem trgu. Foto: M. Kr.

Po prvem polletju je seštevek registracij novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil na slovenskem trgu obtičal pod lansko ravnjo, do izenačitve pa je manjkalo le 148 registracij. Že julija je seštevek za 68 registracij preskočil lansko raven, avgusta pa se je razlika povečala na 446 registracij več v osmih mesecih leta.

Boljša prodaja osebnih in lahkih gospodarskih vozil
V avgustu je bilo registriranih 3.373 osebnih vozil, kar je 301 vozilo več v primerjavi z lanskim avgustom, ko je bilo registriranih 3.072 osebnih avtomobilov. Skupni letošnji seštevek registracij novih osebnih avtomobilov je tako do konca leta zlezel do seštevka 35.831, kar je 327 registracij več kot lani v enakem obdobju (35.504 registracije).

Precej več je bilo v letošnjem avgustu registriranih tudi novih lahkih gospodarskih vozil. Letos se je seštevek povzpel do 471, kar je 71 LGV-jev več kot v lanskem avgustu, ko so jih registrirali le 394.

Pri osebnih vozilih vodi Renault, pri lahkih gospodarskih Peugeot
Po številu registracij sodeč, so na slovenskem trgu še vedno najbolj iskana osebna vozila znamke Renault, med lahkimi gospodarskimi vozili pa tista, ki nosijo Peugeotov znak. Letos je bilo namreč registriranih že 5.538 renaultov iz osebnega programa in 1.128 peugeotov iz lahkega gospodarskega programa.

Med ponudniki osebnih vozil je na drugem mestu znamk Volkswagen s 5.117 registracijami, na tretjem mestu Kia z 2.617 registracijami. V prvi peterici pa sta še dokaj tesna zasledovalca Peugeot z 2.561 in Opel z 2.480 registracijami v prvih osmih mesecih leta. Naslednjih pet mest deseterice vodilnih znamk zasedajo še Škoda, Citroën, Ford, Hyundai in Fiat.

Pri lahkih gospodarskih vozilih je z 832 registracijami na drugem mestu Renault, tretje mesto s 744 registracijami zaseda Volkswagen, sledita še Citroën s 418 in Fiat s 388 registracijami novih lahkih gospodarskih vozil v prvih osmih mesecih letos.

Najbolj iskana modela clio in boxer
Med posameznimi modeli osebnih avtomobilov so na slovenskem trgu, vsaj po statističnih podatkih sodeč, najbolj iskani modeli renault clio z 2.597 registriranimi primerki, volkswagen golf pa s 1.616 in kia ceed s 1.258. Četrto mesto najbolj iskanih modelov zaseda volkswagen polo, peto pa renault megane.

Na lestvici najbolj iskanih lahkih gospodarskih vozil je glede na število registracij 835 absolutni prvak peugeot boxer, precej manj pa je bilko registriranih zasledovalcev saj se na drugem mestu nahaja renault trafic s 304 registracijami, na tretjem pa renault master z 291 registracijami. Tesno za petami sta mu z enakim rezultatom 290 registracij dva volkswagna, transporter in caddy.