Vanquis je dostojen naslednik legendarnih izdelkov plemenite znamke britanskega porekla. Foto: Aston Martin
Vanquis je dostojen naslednik legendarnih izdelkov plemenite znamke britanskega porekla. Foto: Aston Martin

V sodobno oblikovani embalaži, s katero na cesti ne bo mogoče ostati neopažen, se skriva posodobljen 6,0-litrski motor V12, ki zmore zavidljivih 421 kilovatov (565 KM) moči pri 6.750 vrtljajih in 620 Nm navora pri 5.500 vrtljajih. Kot poudarjajo pri izdelovalcu, je s tem vanquishu pripadel status najzmogljivejšega med izdelki znamke v redni ponudbi. Izjema je le superšportnik one-77, ki so ga na trgu ponudili v strogo omejeni seriji in s ceno približno 1,5 milijona evrov.

Vanquisa bo mogoče kupiti za precej manj denarja, saj naj bi bilo dovolj že približno 240.000 evrov. Za ta denar bodo kupci dobili zmogljiveža, ki v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v 4,1 sekunde, dosega pa hitrosti do 295 kilometrov na uro.

Prestižni novinec bo na voljo v dvosedežni različici ali v kombinaciji 2+2 z dvema dodatnima zasilnima sedežema. V prtljažniku pa bo še 368 litrov prostora za prtljago, kar je v tem razredu avtomobilov veliko in za kar 60 odstotkov več kot pri hišnem sorodniku DBS-ju. Aston Martin namreč poudarja, da je lahko vanquish tudi uporaben potovalnik za najbolj petične turiste.

Prvi evropski kupci se bodo lahko na krajše ali daljše potepe z vanquishom podali že konec leta, na druge trge pa bo pripeljal v letu 2013, ko bo znamka praznovala stoletnico obstoja.