Pomembno je, da sta oba partnerja pri spolnem odnosu sproščena. Foto: EPA
Pomembno je, da sta oba partnerja pri spolnem odnosu sproščena. Foto: EPA
Za dosego orgazma je priporočljiva tudi predigra. Foto: EPA
Nekateri imajo radi bolj grobo ... Foto: EPA
Ena izmed poti do vrhunca je tudi vibrator.

V povezavi s tem vam ponujamo nekaj sočnih podrobnosti, čeprav je bilo o orgazmu povedanega in napisanega že marsikaj.

Najprej začnimo z definicijo - če boste pogledali v slovar, boste lahko prebrali, da je "orgazem ali klimaks vrhunec seksualnega ugodja, ki se pojavi med seksualno aktivnostjo in pri moških lahko vključuje izliv, pri ženskah pa vaginalno krčenje". Beseda orgazem izhaja iz grške besede "orgasmos", ki pomeni polten, pohoten in poželjiv, je pa to izpeljanka iz besede orgao, ki pomeni "goreti od strasti".

Orgazem je refleks
Če na orgazem pogledamo z bolj strokovnega vidika, lahko zapišemo, da je to refleks, s katerim upravlja avtonomni center v možganih. Že med predigro pride do vzburjenja celega živčnega sistema - začnejo se sproščati hormoni, mišice postanejo bolj napete, dihanje postane bolj globoko, grlo postane bolj suho, poveča se izločanje znojnic, zenice se razširijo, zaradi izločanja adrenalina v telesu pa se poveča količina sladkorja v krvi, kar lahko pri najbolj strastnih ljubimcih povzroči celo vrtoglavico. Pod vplivom spolnih hormonov (testosterona in estrogena) pride ob spolnem vzburjenju v telesu do različne napetosti mišic in živčevja, kri začne hitreje krožiti. Največ je steče v spolne organe, zato pri moškem nabrekne penis, pri ženskah pa ščegetavček. Na vrhuncu vzburjenja pride do orgazma, ki je v praksi silovit užitek sproščanja živčne in mišične napetosti. Mozart je o orgazmu zapisal, "da se ženska in moški ob tem povzdigneta do božanstva.

Čas ovulacije je najprimernejši
Dokazano je, da ženske, ki imajo v sebi več testosterona, lažje doživljajo orgazem kot druge, obenem pa so orgazmi intenzivnejši med ovulacijo. Človekova zavest je takrat usmerjena izključno na spolno doživljanje, zato pride do zmanjšanega vida, sluha, vonja in okusa in lahko povzroči celo nekajsekundno nezavest.

Kako do orgazma?
Ena od glavnih poti do orgazma poteka prek neposredne ali posredne stimulacije klitorisa. Tovrstno draženje se lahko izvaja z različnimi dejavnostmi, ki vključujejo spolno občevanje, masturbacijo, analni seks, oralni seks, nepenetrativni seks, uporabo vibratorjev ali spolnih elektrostimulatorjev. Orgazem lahko nastopi tudi z draženjem bradavičk ali drugih erogenih con. Poleg fizične stimulacije se lahko orgazem doseže tudi po psihološki poti, v sanjah (pri moških so to t. i. "mokre sanje").

Vrste orgazma
Orgazmov je več vrst:
Sočasni orgazem - to je trenutek, ko oba partnerja prideta do vrhunca zadovoljstva sočasno. Ta trenutek je prijeten, a ni nujen za dobro spolno življenje. Da bi prišlo do sočasnega orgazma je treba "izklopiti" možgane in se bolj posvetiti telesu, nagonu in ritmu. Ena izmed možnosti, da partnerja skupaj doživita orgazem je ta, da moški najprej zadovoljuje svojo partnerko z draženjem klitorisa, dojk, medenice in preostalih erogenih con.

Ponavljajoči se orgazem - ta orgazem pomeni sposobnost, da partnerja doživita več orgazmov med enim spolnim dejanjem. Moški se mora močno nadzorovati, da ne doživi vrhunca prehitro. Poleg tega mora slediti ritmu partnerice, ki je sposobna doživeti več ločenih orgazmov. Ko prideta oba partnerja do prvega vrhunca, se ne smeta fizično preveč sprostiti, saj morata do naslednjega orgazma biti neprestano v intimnem stiku.

Podaljšani orgazem - ta orgazem se lahko primerja z "jahanjem na valovih", saj je treba veliko vaje in samonadzora, da se moški ne bi vznemiril pred želenim vrhuncem. Moški, ki želi svojo partnerko večkrat zadovoljiti, se mora sprostiti in ne sme biti prehiter ali pa prestrašen, da bo svojo žensko razočaral.

Vaginalni orgazem - ta orgazem je globok in čustveno zelo močen. Za močnejši vaginalni orgazem je treba prej doživeti klitorisni orgazem.

G-točka - se zelo močno odziva na dotik, a je obenem odporna. Najlažje jo je najti s pomočjo partnerja, ki svoj kazalec in sredinec počasi potiska v vagino, dokler ne najde občutjivega mesta. Do draženja G-točke pride tudi, če ženska, medtem ko je na svojem partnerju pomika svoje telo naprej in nazaj, da vrh penisa pritiska na G-točko.

Klitorisni orgazem - klitoris je najmočnejša ženska erogena cona, ki pripelje do orgazma. Klitoris se lahko draži z prstom, penisom, jezikom, tuširanjem, z erotičnimi pripomočki ali pa v sanjah. Klitorisni orgazem je zelo močen, saj so klitorisna živčna vlakna zelo občutljiva.

Analni orgazem - analni orgazem se stimulira s pomočjo prstov, jezika ali seksualnih pripomočkov v analni odprtini. Ta vrsta stimulacije, ki jo uporabljajo predvsem homoseksualci, se lahko primerja z draženjem ženske G-točke.

Orgazem v sanjah - v sanjah ljudje doživljamo oziroma skušamo doživeti želje, ki si jih sami težko priznamo in ki jih potiskamo globoko v podzavest. Ker je spolno življenje eden najpomembnejših dejavnikov našega vsakdana, je razumljivo, da imajo sanje pogosto erotično tematiko. Erotične sanje lahko povzročijo orgazem ali erekcijo pri moških. Sanje z erekcijo so predvsem običajne pri moških vseh starosti, medtem ko ženske lahko doživijo majhne erekcije klitorisa in krčenje vagine.

D. S./ J. R.