Foto:
Foto:
Servirni servis hibridnih zverin je izdelan iz porcelana. Foto: SHAPES iN PLAY

Takšnega porcelana, kot sta si ga zamislila ukrajinska oblikovalka in umetnica Maria Volokhova in berlinski oblikovalski studio SHAPES iN PLAY, verjetno še niste imeli na svoji mizi.

Porcelanaste skulpture namreč združujejo način digitalne obdelave z analognim. Maria Volokhova je za nastanek svojih hibridnih zveri uporabila prave, seveda mrtve, ribe in ročno izdelala kalup njihove glave. S tem je ohranila avtentično obliko in nekatere detajle živali.

Nato sta Johanna Spath in Johannes Tsopanides (SHAPES iN PLAY) računalniško izdelala 3D-model in mu dodala funkcionalne dopolnitve ter izdelek natisnila s 3D-tiskalnikom.

Čajnik Chronia ima tako obliko želvjega oklepa, sestavljeno iz manjših in večjih mehurčkov, ki so oblikovani s pomočjo algoritmov. Podstavek Hecht sestavlja ščukina glava z geometrijskim reliefnim detajlom in dodanim servisnim krožničkom. Podstavek za torto Bestiarium, ki spominja na ptiča, ovitega v zeljnato glavo, predstavlja "trenutek presenečenja, ko pokrov s ptičjo glavo dvignemo in odkrijemo, kakšna poslastica se skriva spodaj", nam je razložila oblikovalka Maria Volokhova na milanskem pohištvenem sejmu Salone del Mobile, kjer je razstavljala v sklopu SalonoSatelitta, kjer se predstavljajo mladi oblikovalci z vsega sveta do 35. leta starosti.

Poleg čajnika in čajnih skodelic, servisnega krožnika in podstavka za torte so v kolekciji Bestiarium še vazi v obliki krapove glave in njegovega repa 'Janus', pa stenska vaza v obliki ščukine glave 'Hecht Wall Vase' ter šestdelni set krožnikov, ki imajo na površini narisano dvodimenzionalno obliko svoje 3D-različice zverine.

0