V True Blood, še eni neprecedenčni seriji vedno inovativnega HBO-ja, Alex igra vampirskega šerifa. Je sarkastičen, neusmiljen in na prvi pogled brezčuten. A druga sezona je to popravila. Zdaj ima Eric tudi človeško plat. Foto: HBO
V True Blood, še eni neprecedenčni seriji vedno inovativnega HBO-ja, Alex igra vampirskega šerifa. Je sarkastičen, neusmiljen in na prvi pogled brezčuten. A druga sezona je to popravila. Zdaj ima Eric tudi človeško plat. Foto: HBO
Alex s soigralko iz filma Straw Dogs, Kate Bosworth. Je na obzorju nov hollywoodski parček? Foto: EPA

Leta 1976 rojenemu Alexandru Johanu Hjalmaru Skarsgårdu, kot se glasi njegovo polno ime, je bilo igralstvo praktično položeno v zibelko - njegov oče je namreč ugledni švedski igralski veteran Stellan Skarsgård, ki mu je Hollywood že davno na stežaj odprl vrata.
Tako smo Skarsgårda lahko videli v Amistadu, Dobremu Willu Huntingu, Piratih s Karibov in Mamma Mii, je pa tudi eden ljubših igralcev danskega virtuoza Larsa Von Triera (Dogville, Plesalka v temi).
A če je Skarsgård starejši prepričal predvsem z igro, je pri njegovemu sinu kljub nespornemu talentu bil vedno v ospredju videz - izklesan manekenski obraz, švedska platinasta plava barva las in visok (193 centimetrov) stas.
Mornarica, nato pa - New York
V šovbiznisu se je začel kaliti doma v Stockholmu, kjer je igral v vrsti švedskih TV-serij in filmih - podobno kot njegovih pet mlajših bratov, ki se zaenkrat še držijo zgolj domače produkcije.
Ker se je mladi Alexander naveličal zvezdništva, se je odločil pustiti svet filma in se namesto tega priključil vojski in švedski mornarici (morda še dodaten plus za tiste Alexove oboževalke s fetišem na uniforme), študiral politične znanosti in nameraval študirati arhitekturo, preden ga je igralski virus znova prijel in namesto na Stockholmsko univerzo je leta 1997 romal na gledališko šolo v New Yorku.
Avdicija za True Blood
Prva angleško govoreča vloga je bila v Zoolanderju (2001), sledila je miniserija Revelations in film The Last Drop (2005) - šlo je za nepomembne izdelke, a bilo je dovolj, da so postavnega Šveda opazili pri produkcijski hiši HBO, ki je takrat že imela v mislih svoj aktualni hit, vampirsko serijo True Blood, nastalo pod peresom Alana Balla (Lepota po ameriško, Pod rušo).
HBO ima navado svoje potencialne igralce najprej "stestirati" v svojih manj ambicioznih produkcijah, zato je Skarsgarda postavila v vlogo poveljnika Brada Colberta v miniseriji Generation Kill (2008).
Ko dobi stranski igralec več pozornosti od glavnega
Od tam do naslovnic ameriških revij in hord kričečih deklet je bil le kratek korak: v nanizanki True Blood 33-letnik igra 500 let starega vampirja Erica Northmana, lokalnega šerifa in lastnika vampirskega bara Fangtasia.
Čeprav ima glavno vlogo v seriji tehnično gledano Stephen Moyer, ki igra vampirja Billa Comptona, pa ga je Alex kmalu zasenčil - tabora oboževalk sta se razdelila na Billovo in Ericovo stran, pri tem, da je stran zadnjega precej precej številčnejša. Ustvarjalcem serije to ni ušlo in v drugi sezoni je dobil Skarsgård že precej večjo vlogo (in s precej manj oblačil).

Leto 2009 je kot kaže Alexovo leto: videli smo ga v videospotu Lady Gage Paparazzi, včeraj je osvojil Sream nagrado za najboljšega zlobneža (za True Blood), v postprodukciji so že tri novi filmi, trenutno pa snema triler Straw Dogs s Kate Bosworth.
Homo, hetero ali zgolj metroseksualec?
In zasebno? V zadnjem času so ga paparaci večkrat ujeli prav z Bosworthovo - pred tem so ga videvali v družbi soigralke iz True Blood Rachel Evan Wood in komaj 18-letne Wille Holland (prav tako iz Straw Dogs). Ob vsem tem pa ne pozabimo še na večne govorice, da ima raje fante ...
Morda pa Amerika le ni vajena tipičnega švedskega moškega, kar lepi Skarsgård nedvomno je - metroseksualca.