Morrisonov grob je skrit, saj družina ni želela, da postane svetišče njegovih oboževalcev. Foto: EPA
Morrisonov grob je skrit, saj družina ni želela, da postane svetišče njegovih oboževalcev. Foto: EPA

Jim Morrison, ki je pred natanko 50 leti umrl zaradi težav s srcem, je pokopan na zakotnem delu pariškega pokopališča Pere-Lachaise. Letos se je na obletnico njegove smrti ob njegovem grobu zbrala množica več kot 100 oboževalcev glasbe skupine The Doors, za katero veliko zaslug nosi prav Morrison.

Morrison ostaja ena največjih ikon zgodovine rockovske glasbe. Foto: EPA
Morrison ostaja ena največjih ikon zgodovine rockovske glasbe. Foto: EPA

Njegova smrt ni bila nikoli popolnoma pojasnjena, saj uradna avtopsija ni bila opravljena. V mrliškem listu piše le, da je v 28. letu starosti umrl naravne smrti. Med poznavalci njegovega življenja sicer velja prepričanje, da je glasbenik najverjetneje umrl zaradi prevelike doze mamil, teorije pa je še dodatno podžgalo pomanjkanje dokazov o podobnih zdravstvenih težavah pevca.

Odločitev za ustanovitev zasedbe The Doors je leta 1965 sprejel skupaj s klaviaturistom Rayem Manzarekom, pozneje pa sta se jima pridružila še John Densmore in Robby Krieger. Skupina je zaslovela s svojim značilnim lirično-psihedeličnim slogom, h kateremu je veliko prispeval prav pevec Morrison.

Znan je bil po svojih poetičnih besedilih, svojevrstnem nastopu na odru in čezmernem uživanju mamil ter alkohola. Kljub zgodnji smrti je močno začrtal smer razvoja popularne glasbe, njegovo smrt pa so številni označili za prelomni trenutek in začetek konca optimizma, ki je preveval 60. leta prejšnjega stoletja.

Morrison se je v Pariz umaknil štiri leta pred smrtjo in se tam posvečal predvsem pisanju besedil ter poezije. Skupaj s preostalimi člani skupine The Doors je ustvaril največje uspešnice skupine, kot sta skladbi Light my fire in Riders on the storm.