Nastopil je tudi v več filmih, ta prizor je iz filma Kid Galahad. Foto: AP
Nastopil je tudi v več filmih, ta prizor je iz filma Kid Galahad. Foto: AP
Elvis Presley
Na dan njegovega rojstva in smrti (15. avgusta) se glasbene legende spomnijo v Memphisu. Foto: EPA
Oskar Trobec
Tudi Slovenci imamo imitatorja Elvisa Presleyja, to je Oskar Trobec iz Vrtovč na Vipavskem. Foto: Mojca Dumančič
Lisa Marie Presley
Elvisova hči Lisa Marie je bila nekdaj poročena z Michaelom Jacksonom, danes pa se ukvarja predvsem s petjem. Foto: EPA
Elvis Presley
Pokopan je v Gracelandu. Foto: AP
Elvis živi v Vipavski dolini

Čeprav je Presley umrl že "davnega" leta 1977, ostaja med najbolj prodajanimi glasbeniki vseh časov in ohranja naziv "kralj rokenrola". "Elvisov prvi nastop je spremenil naša življenja, tudi tistih, ki takrat sploh še nismo bili rojeni. Spremenil je način oblačenja, pričesko in način govora. Bil je nekakšen gumb za ponovni prižig ZDA," je prepričan vodja Elvisovega muzeja v Nashvillu Peter Cooper, glasbenik iz Nashvilla Bill Lloyd pa je dejal: "V njegovem glasu si lahko slišal Deana Martina, gospel in kantri, vse hkrati."

V Memphisu se bodo kralju rokenrola poklonili s komemoracijo, ki bo vključevala rezanje torte v družbi Priscille Presley, in dražbo osebnih predmetov človeka, za katerega je dirigentski mojster Leonard Bernstein nekoč izjavil: "Elvis je bil najmočnejša kulturna silnica 20. stoletja." Na dražbi bodo ponudili Presleyjev prvi posnetek za založbo Sun Records, Presleyjevo prvo vozniško dovoljenje iz leta 1952, podpisano kopijo njegovega prvega singla That's All Right ter pogodbo o pevčevem nastopu na oddaji radia Louisiana Hayride leta 1955. Oba dogodka ob obletnici lahko Elvisovi oboževalci spremljajo v prenosu prek spleta.

Elvis Presley se je rodil v majhnem mestu Tupelo v državi Misisipi. Njegov brat dvojček se je rodil mrtev, kar je Elvisa zaznamovalo za vse življenje. Družina se je pozneje preselila v Memphis, kjer je Elvis končal šolanje za električarja.

V glavnem sta ga zanimala blues in gospel, igral je kitaro in pel. Ko ga je opazil lastnik založbe Sun Records Sam Phillips, ki se je zanimal za afriško-ameriški blues, se je začela Elvisova pot k slavi. Svojo prvo skladbo That's All Right Mama je posnel leta 1954, prvi velik uspeh pa je doživel dve leti pozneje s skladbo Heartbreak Hotel, ki je bila v prvem tednu prodana v 1,5 milijona izvodih.

Presley je na svetovnih glasbenih lestvicah kraljeval z uspešnicami, kot so Love Me Tender, Blue Suede Shoes, It's Now Or Never in Tutti Frutti. Njegovo glasbo in slog je pohvalil tudi Frank Sinatra, mladim pa sta se zdeli neustavljivo privlačni njegova glasba in samosvoja podoba.

Leta 1957 je Elvis kupil posest Graceland, na ameriških glasbenih lestvicah pa je takrat vladal njegov hit All Shook Up. Njegova slava je še zrasla, ko je kot prva rokovska zvezda postal tudi filmska senzacija. Nato je bil leta 1958 kot vojak za dve leti vpoklican v Nemčijo. Poročil se je z rosno mlado lepotico Priscillo Beaulieu.

S pojavom skupine The Beatles je šel rokenrol svojo pot, Elvis se je začel umikati v samoto. Razočaran nad neuspelimi glasbenimi načrti je prenehal koncertirati in izdajati nove single. Namesto tega je v 60. letih s podporo Toma Parkerja posnel okoli 30 filmov, med njimi Jailhouse Rock, King Creole in Elvis on Tour.

Leta 1970 je napisal pismo predsedniku ZDA Richardu Nixonu. V njem je na šestih straneh izrazil svojo nejevoljo in zaskrbljenost nad novo hipijevsko kulturo in nad posledično zlorabo prepovedanih mamil pri mladih. Moža sta se srečala v živo in Elvis je kot zvezdnik javno nastopil v kampanji za boj proti mamilom.

Njegovo zdravstveno stanje se je vidno slabšalo, po biografiji avtorja Tonyja Schermana je postal "groteskna figura svoje mladostne podobe." Osebni stražarji so ga našli mrtvega v njegovi kopalnici v Gracelandu 16. avgusta 1977. Po uradni različici je umrl za posledicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov.

Kljub temu številni njegovi oboževalci verjamejo, da "legenda še živi". Še vedno krožijo govorice, da je pevec, naveličan velikega pompa, ki je spremljal njegovo zvezdniško pot, zaigral svojo smrt in se umaknil v osamo.

Elvis živi v Vipavski dolini