Londonski intervju so spremljali tudi v Stockholmu. Foto: AP
Londonski intervju so spremljali tudi v Stockholmu. Foto: AP

"Spomladi leta 1982 smo si vzeli predah, zdaj pa smo se odločili, da je temu treba narediti konec," je v izjavi dejala skupina ABBA, ki je zadnji album The Visitors izdala leta 1981. Člana legendarne švedske skupine Björn Ulvaeus in Benny Andersson sta prek videopredstavitve v Londonu naznanila, da je popzasedba, ki je leta 1974 zaslovela z zmago na Evroviziji, a se je pred skoraj štirimi desetletji razšla, ustvarila nov album. Na prizorišču sta se, oba oblečena v črno, pojavila tudi v živo.

Album Voyage bo izdan 5. novembra. Foto: AP
Album Voyage bo izdan 5. novembra. Foto: AP

"Minilo je 39 ali 40 let, a zdelo se je, kot da čas ni minil. Bilo je osupljivo," je priznal Andersson in dodal, da so člani, čeprav sprva niso vedeli, kaj pričakovati, ustvarjali "kolikor dobro lahko pri svojih letih", album pa naj bi bil v zadnji fazi priprav.

"Pisati pesmi je najzabavnejša stvar, ki jo lahko počneš," je pripomnil Ulvaeus in dejal, da si še v sanjah ne bi predstavljal, da bodo, po skoraj 40 letih od prenehanja sodelovanja, nov album, ki bo izšel na 5. novembra, izdali v tako prijateljskem duhu. V Londonu so sicer vrnitev z novim albumom pospremili tudi z novima skladbama I Still Have Faith in You in Don't Shut Me Down.

Šov ABBA Voyage bo vključeval 22 skladb

Četverček, ki je z zimzelenimi uspešnicami vse do danes ohranil zvesto bazo oboževalcev in v pol stoletja prodal več kot 400 milijonov albumov, se je v studio sicer vrnil leta 2018 in že tedaj javnosti sporočil, da se jim je ob združitvi zdelo, kot da od zadnjega srečanja ni minilo toliko časa.

Polovica kvarteta, ki ga sicer sestavljata še Anni-Frid Lyngstad in Agnetha Fältskog, pa je poleg albuma napovedala še šov ABBA Voyage, ki naj bi premiero v Londonu doživel 27. maja. Glasbeniki, ki so že vsi dopolnili 70 let, odra ne bodo zavzeli sami, namesto njih se bodo oboževalci udeležili "najbolj nenavadnega in spektakularnega koncerta iz sanj". Tako občinstvo kot tudi sama zasedba ABBA bosta gledala avatarje – digitalne like, ki so bili s hologramsko tehnologijo ustvarjeni po njihovi podobi iz leta 1979, ko so bili člani na vrhuncu slave. Pri izdelovanju podob je sodelovalo več kot 850 ljudi, šov pa bo vključeval 22 skladb, večinoma starih uspešnic, trajal naj bi 90 minut.

ABBA bo po 40 letih izdala nov album