Bob Dylan velja za enega najbolj spoštovanih kantavtorjev vseh časov. Leta 2008 so mu za vpliv na ameriško kulturo podelili tudi Pulitzerjevo nagrado. Foto: Master of metal
Bob Dylan velja za enega najbolj spoštovanih kantavtorjev vseh časov. Leta 2008 so mu za vpliv na ameriško kulturo podelili tudi Pulitzerjevo nagrado. Foto: Master of metal

Rojen je bil 24. maja 1941, v obdobju največjega svetovnega spopada, kar ga pomni človeštvo. Do danes je preživel nešteto svetovnih sprememb, doživel vojne, katastrofe, bolezni, trpljenje, žalost. A hkrati je kot priča človeške vztrajnosti pel o upanju, ki ga je videl in še zmeraj vidi v človeški rasi. Kot trubadur, a mnogo manj vesel trubadur, je potoval povsod po svetu in s svojimi pesmimi kritiziral človeško zlo, pohlep in željo po (samo)uničenju, pišejo organizatorji koncerta.

Napisal je pesmi, ki se še danes pojejo v najbolj črnih trenutkih. Njegovi hiti, katerih teme se dotikajo vsega, so himne, ki jih je človeštvo vedno pelo, kadar je bil čas za spremembe. Na t. i. ''neskončni turneji'' nastopa že od leta 1980, na "sceni" pa je dejaven že petdeset let. Poznajo ga vsi, saj je nastopal povsod in izdal nešteto plošč. Njegove pesmi pojemo in jih bomo peli, ko ga nekega dne ne bo. A zdaj ta čas še ni prišel, so še zapisali.

Pesmi, ki so postale himne s političnim nabojem
Največ Dylanovih slavnih pesmi izvira iz 60. let, njegove uspešnice, kot sta Blowin' in the Wind in The Times They Are a-Changin, so postale himne boja za državljanske pravice in protivojnih gibanj. Iz njegovih zgodnjih besedil so razvidni politični, družbeni in literarni vplivi. Njegove pesmi so se upirale takratnim konvencijam popglasbe in pritegnile cvetočo kontrakulturo.

Dylan je v petih desetletjih ustvarjanja raziskoval žanre ameriškega glasbenega izročila - od folka, bluesa in countryja do gospela, rock and rolla in rockabillyja -, zanimali so ga tudi angleška, škotska in irska ljudska glasba, pa džez in sving.

Dobil je številne nagrade, med njimi tudi grammyja, oskarja in zlati globus. Leta 2008 so mu podelili Pulitzerjevo nagrado za velik vpliv na popularno glasbo in ameriško kulturo.

Bob Dylan je v ljubljanski Hali Tivoli že nastopil, in sicer 28. aprila 1999.