Britanski rockerji Coldplay so najbolj zaznamovali glasbene lestvice v preteklem letu. Njihova založba si mane roke. Foto: EPA
Britanski rockerji Coldplay so najbolj zaznamovali glasbene lestvice v preteklem letu. Njihova založba si mane roke. Foto: EPA
Kid Rock, Leona Lewis
Med najbolje prodajanimi izvajalci sta se znašla tudi Kid Rock in Leona Lewis. Foto: EPA

Njihov najnovejši album Viva La Vida or Death and All His Friends, ki je izšel poleti, se je zavihtel na vrhove lestvic po vsem svetu, odlično prodajo pripisujejo tudi premišljeni tržni taktiki skupine, saj so prvi singel s plošče, Violet Hill, izdali brezplačno na spletu in, preden so se podali na mednarodno turnejo, priredili niz brezplačnih koncertov. Skupino Coldplay so imenovali tudi za rockizvajalce leta, a jih na prireditvi, na kateri sta med drugimi nastopila Beyonce in Kid Rock, ni bilo.

Z omenjenimi nagradami se v Monaku vsako leto poklonijo najbolje prodajanim izvajalcem leta, podatke o njihovem uspehu pa zbira londonski IFPI.

Dvakrat slavila tudi Leona Lewis in Kid Rock
Najboljša ženska popizvajalka je postala Britanka Leona Lewis, ki je po prodaji prehitela celo Madonno in Mario Carey, moški popizvajalec leta pa je Američan Kid Rock, ki je konec leta 2007 slavil uspeh z albumom Rock N Roll Jesus.

Težavna britanska pevka Amy Winehouse, katere zasebno življenje in boj z odvisnostjo od mamil sta zasenčila njene karierne uspehe, je ženska pop-rockizvajalka leta, Kid Rock pa je še eno priznanje dobil v moški kategoriji pop-rock.

Alicia Keys je najboljša r & b-izvajalka na svetu ta hip, Leona Lewis pa je zmagoslavno leto zaokrožila še z naslovom najboljše nove izvajalke. V kategoriji hiphop in rap je slavil Američan Lil Wayne, v Senegalu rojeni Akon pa je v preteklem letu zavladal spletu.

Beatli prodali več kot milijardo albumov
Diamantno nagrado, ki so jo leta 2001 ustanovili v čast izvajalcem, ki so v svoji karieri prodali več kot 100 milijonov albumov, so letos podelili legendarnim Beatlom. V Monaku jo je v imenu skupine prejel poleg Paula McCartneyja edini še živeči član, Ringo Starr.

Liverpoolski pionirji rocka naj bi prodali več plošč kot kateri koli drug izvajalec v zgodovini glasbe, po nekaterih ocenah več kot milijardo.

Za izjemen prispevek glasbeni industriji so se v Monaku letos poklonili ameriškemu producentu L. A. Reidu.

A. K.