Coldplay te dni po svetu koncertirajo v okviru turneje Viva La Vida. Oktobra in novembra jih pot nese v Severno Ameriko. Foto: EPA
Coldplay te dni po svetu koncertirajo v okviru turneje Viva La Vida. Oktobra in novembra jih pot nese v Severno Ameriko. Foto: EPA
Ricky Wilson, Kaiser Chiefs
V živo najbolj navdušujejo energični Kaiser Chiefs. Foto: EPA

Valižanska soulzvezdnica Duffy, katere prvenec Rockferry so prodali v okrog 3,5 milijona izvodov po vsem svetu, je dobila svojo prvo nagrado Q - imenovali so jo za najboljšo novo izvajalko leta 2008.

Angleški rockerji Keane so posneli najboljšo pesem - Spiralling, ki se bo znašla na njihovem prihajajočem albumu Perfect Symmetry, z najboljšim videospotom (za pesem A-Punk) pa se ponašajo ameriški indierockerji Vampire Weekend.

Seznam vseh letošnjih nagrajencev revije Q najdete tukaj.
V živo so po mnenju revije Q najboljši Kaiser Chiefs, najboljši novi izvajalci na prizorišču pa so The Last Shadow Puppets, odlični "stranski projekt" Alexa Turnerja iz Arctic Monkeysov in Milesa Kana iz skupine The Rascals.

Med dobitniki nagrad v drugih kategorijah velja omeniti še Grace Jones, ki so jo razglasili za idol, pa Adama Anta, ki je tudi uradno postal ikona, zvočne pionirje Massive Attack kot inovatorje leta ...

Ko zvezdniki razgrajajo
Nagrade revije Q, ki jih podeljujejo od leta 1990, so ena najbolj prepoznavnih glasbenih priznanj na Otoku, tudi zaradi že kar pregovorno divjega obnašanja zvezdnikov na podelitvi in po njej.

Leta 2004 se je prav na podelitvi Q-jev zgodil incident, ko je Elton John nominiranko za najboljšo izvajalko v živo, Madonno, obtožil, da oboževalce zavaja s petjem na playback.

A. K.