Plošča je bila posneta v sorazmerno novem formatu Ionic Original audio. Foto: EPA
Plošča je bila posneta v sorazmerno novem formatu Ionic Original audio. Foto: EPA

Nekatere plošče in predmeti, povezani z znamenitimi glasbeniki, dobijo izjemno vrednost zaradi zgodovinskih dogodkov, posebnih unikatnih napak ali preprosto redkosti. Takšna je tudi plošča s posnetkom skladbe Blowin' in the wind, verjetno najbolj znane pesmi kantavtorja Boba Dylana.

Gre namreč za edini primerek posnetka skladbe s studijskega snemanja, ki ga je pevec opravil leta 2021. Dodatno redkost in s tem vrednost pa plošča pridobi s tem, ker gre poleg tega sploh za edino studijsko snemanje te pesmi, po letu 1962. Takrat je Dylan pesem napisal in jo tudi zapel v studijske mikrofone.

Za tako posebno ploščo so dražilci postavili kar znatno izklicno ceno, 700 tisoč evrov, ki pa jo je predmet na dražbi gladko presegel. Na koncu je anonimni kupec za ploščo odštel 1,7 milijona evrov, več kot dvakrat toliko.

Čeprav so mikrofoni Dylana večkrat ujeli na koncertih, so studijski posnetki precej redki. Foto: AP
Čeprav so mikrofoni Dylana večkrat ujeli na koncertih, so studijski posnetki precej redki. Foto: AP

Plošča je vgrajena v posebno umetelno izdelano leseno ohišje, z vgraviranim podpisom producenta Josepha Henryja "T-Bone" Burnetta III. in tonskega tehnika Jeffa Powlla. Dylan naj bi svojo uspešnico leta 1962 sicer napisal v le nekaj minutah v kavarni v Greenwich Village, četrti New Yorka, kjer je živel.

Nov tekmec vinilk

Sam fizični nosilec legendarne skladbe, premazana aluminijasta plošča, naj bi bil veliko kakovostnejši od navadne vinilke, posnet pa je v posebnem novem avdioformatu, ki zagotavlja še kakovostnejšo reprodukcijo zvoka v živo. Zaradi posebnega premaza je plošča odporna na obrabo, poroča BBC.

Številni poznavalci avdiotehnike so navdušeni nad novim formatom, ki naj bi omogočal bistveno varnejše in celo kakovostnejše posnetke glasbe, brez izgube kakovosti v primerjavi z originalno izvedbo v živo.

Bob Dylan je svoj opus sicer pred kratkim prodal založbi Sony. Pogodba, ki je bila sklenjena julija lani, vključuje vse od albumov iz 60. let preteklega stoletja, kot je Blonde on Blonde, do albuma Rough and Rowdy Ways iz leta 2020.

Pri Sonyju finančnih pogojev posla niso razkrili. Konec leta 2020 je sicer kultni ameriški glasbenik prodal pravice za celoten katalog – ločeno od pravic za posnetke, ki urejajo reprodukcijo in distribucijo – podjetju Universal Music za več kot 300 milijonov dolarjev.

Po pisanju revij Billboard in Variety naj bi bila zadnja Dylanova pogodba vredna približno 200 milijonov dolarjev. Z njo se je še utrdilo glasbenikovo šest desetletij trajajoče razmerje z družbo Sony Music. Avtor folkrocka, kot sta skladbi Like a Rolling Stone in Tangled Up in Blue, je namreč leta 1961 podpisal pogodbo s Sonyjevo založbo Columbia Records in še istega leta posnel svoj prvenec.