Foto: EPA
Foto: EPA

EBU je v današnjem odzivu zapisal, da se zavedajo poročil o morebitnem odhodu radiotelevizije RTR ter ruskih radijskih postaj Channel One ter Radio House Ostankino, vendar uradnih obvestil o izstopu še niso prejeli.

"Zaradi krize brez primere, ki se je razvila v Ukrajini, izvršni odbor še vedno meni, da bi vključitev ruskega nastopa v letošnjo prireditev spodkopala vrednote Evrovizije in spravila tekmovanje na slab glas," so dodali pri EBU-ju, ki združuje 115 javnih radijskih in televizijskih postaj iz 56 držav.

Ruska vojska že peti dan oblega več mest v Ukrajini. Spopadi so po navedbah ukrajinske strani zahtevali več tisoč smrtnih žrtev, med njimi je več sto civilistov, tudi otrok.

Organizatorji so sicer še v četrtek, na prvi dan ruskih napadov na Ukrajino, dopuščali nastop Rusije, saj da je Evrovizija "nepolitičen kulturni dogodek". V petek so nato spremenili odločitev in izključili Rusijo z letošnjega tekmovanja.

Po ruski priključitvi Krima pogosta trenja na Evroviziji

Sorodna novica Rusija ne bo del letošnje Evrovizije

Trenja med Rusijo in Ukrajino so tudi na tekmovanjih Evrovizije pogosta. Na Evroviziji 2016, dve leti po ruski priključitvi polotoka Krim, je zmagala ukrajinska predstavnica Džamala s skladbo 1944, ki pripoveduje osebno zgodbo o izgonu Tatarov s Krima. Rusija je takrat nasprotovala njenemu nastopu zaradi domnevno političnega sporočila pesmi.

Leto pozneje so ukrajinski organizatorji ruski tekmovalki Juliji Samojlovi preprečili vstop v Ukrajino in nastop na Evroviziji, saj je leta 2014 nastopila na Krimu, s čimer naj bi kršila ukrajinsko zakonodajo.