Cascada je premagala 11 drugih nemških glasbenikov, ki so se potegovali za nastop na Evroviziji. Foto: EPA
Cascada je premagala 11 drugih nemških glasbenikov, ki so se potegovali za nastop na Evroviziji. Foto: EPA

Priljubljena plesna skupina Cascada, ki pesem izvaja, je na spektakularnem šovu Unser Song für Malmö pometla s konkurenco, vendar pa so jo že naslednji dan glasbeni kritiki zasuli z obtožbami, da je njihova pesem plagiat lanske zmagovalne pesmi Euphoria, ki jo je odpela predstavnica Švedske Loreen.

Na spletni strani Focus Online so pesem označili za zastarelo, številni drugi mediji pa so izpostavili domnevno podobnost med pesmima Glorious in Euphoria. Nemška javna radiotelevizijska postaja NDR, ki je organizirala izbor pesmi za Evrovizijo, se je zato že odzvala in naznanila, da bodo morebitne podobnosti med pesmima preučili strokovnjaki, poročajo na spletni strani Spiegel.

Thomas Schreiber, vodja zabavnega programa na NRD-ju, pravi, da ustvarjanje škandalov okoli evrovizijskih pesmi ni nič novega. "Lani so dejali, da je bila Loreenina pesem Euphoria plagiat Davida Guette in Rihanne. Te obtožbe niso vodile nikamor. Zdaj se dogaja popolnoma enako," meni Schreiber.

Tudi nekatere druge nemške pesmi so se v preteklosti že znašle v podobnem položaju. Plagiatorstva so bili obtoženi No Angels, Stefan Raab, Ralph Siegel, Texas Lightning in celo Nicole, ki je leta 1982 na Evroviziji zmagala s pesmijo Ein Bisschen Frieden.

Plavolasa pevka skupine Cascada Natalie Horler je sicer že zanikala obtožbe in dejala, da njihova pesem ni plagiat. Pravi, da je razlika očitna, če poslušamo obe pesmi hkrati. Pri Bildu jih to ni prepričalo, zato so za mnenje vprašali Tino John z oddelka za lingvistiko na Univerzi v Kielu. "Glorious je kopija Euphorie z nekaterimi slogovnimi razlikami," je dejala fonetičarka. Če bodo strokovnjaki, ki so jih za analizo pesmi najeli pri nemški televiziji, ugotovili enako, se bodo morali člani skupine Cascada najverjetneje posloviti od Evrovizije.

Spodaj lahko prisluhnete pesmima in presodite sami.