Zabava bo potekala sedem dni. Foto: EPA
Zabava bo potekala sedem dni. Foto: EPA

Čast, da odprejo veliki glasbeni dogodek, je pripadla Rihanni, Katy Perry in Eltonu Johnu, na odru pa bodo oziroma so že nastopila tudi druga priljubljena imena pop- in rockglasbe: Red Hot Chilli Peppers, Guns N’ Roses, Lenny Kravitz, Metallica, Stewie Wonder, Maroon 5, Snow Patrol in številni drugi.

V City of rocku, kjer bo leta 2016 postavljeno tudi olimpijsko mesto, pričakujejo, da se bo v prihodnjih sedmih dneh zgrnilo vsaj 700.000 ljudi. "Rock v Riu Braziliji pomeni toliko kot Woodstock svetu," je ob odprtju festivala izjavila Roberta Medina, ena izmed organizatork dogodka.

Festival, ki se je po nekaj letih znova vrnil na brazilska tla - poteka tudi v Madridu in Lizboni -, so prvič priredili leta 1985 v Riu de Janeiru. Takrat je ob glasbi zasedb AC/DC, Iron Maiden, Queen ter številnih drugih uživalo veliko več obiskovalcev kot danes - festival je takrat obiskalo kar 1,4 milijona ljubiteljev glasbe z vsega sveta.

Čeprav je obisk festivala z leti upadel, pa si v turistični organizaciji Ria že manejo roke, saj naj bi dogodek prinesel mestu vsaj 450 milijonov dolarjev zaslužka, ponudil pa je tudi začasno delovno mesto 10.000 ljudem.