Dobitnica grammyja je katoličane razburila že s svojo opravo nune, s katero je nastopala na koncertni turneji Monster Ball. Foto: EPA
Dobitnica grammyja je katoličane razburila že s svojo opravo nune, s katero je nastopala na koncertni turneji Monster Ball. Foto: EPA
Gaga skuša z vsakim novim izdelkom ali nastopom potiskati meje sprejemljivega.

Pesem in video sta podana iz perspektive Marije Magdalene, besedilo pa se glasi nekako tako: "Ko pride k meni, sem pripravljena/operem mu noge z lasmi, če je potrebno./Odpustite mu, ko njegov jezik laže podolgem in počez./Celo po trikrat me izda./Spravila ga bom na tla, kralja brez krone ..."
Zelo neposredno besedilo je že zdaj, še pred uradno izdajo pesmi in videa, po poročanju Huffington Posta razbesnelo mnoge, vključno s Katoliško ligo. Ob tem pa organizacija še ni dejansko slišala pesmi ali videla odlomka videa, preden je podala pritožbo.
"To je trik ... Lady Gaga skuša še naprej šokirati katoličane in kristjane na splošno: oblači se kot nuna, pogoltne rožni venec. Zdaj se je spremenila v karikaturo same sebe," je v izjavi dejal predsednik Katoliške lige Bill Donohue.

"Ustvarili smo novi Jeruzalem"
A Gagina kreativna direktorica Laurieann Gibson je dejala, da so se še posebej trudili, da ne bi užalili verujočih, med katere šteje tudi samo sebe.
"Pesem in video sta šla skozi številne spremembe in poznovečerne razprave, ker sta bila na neki točki dva popolnoma različna pogleda, in sem rekla, poslušajte, nočem, da me udari strela! Verjamem v pekel in nočem tja," je Gibsonova dejala za Hollywood Reporter.
"In bilo je čudovito, ker da imaš ta pogovor o odrešitvi, miru in iskanju resnice v sobi nevernikov in vernikov, je zame pomenilo, da je Bog močno dejaven. In kamor smo prišli, je bilo neverjetno. Ne obravnavamo stvari, do katerih nimamo nobene pravice, a navdih in duša in ideja, da lahko iz tvoje tesnobe, tvoje teme, tvojega Jude, prideš na krasno svetlobo. Tako da je pesem o navdihu in kako ne smeš nikdar obupati. Ustvarili smo novi Jeruzalem."

Spodaj si lahko poslušate sporno pesem.
K. S.