Nagrajen je njen četrti album z naslovom Sometimes I Might Be Introvert. Nagrada mercury ji je leta 2019 ušla iz rok, letos pa ne. Album Sometimes I Might Be Introvert je naletel na odlične kritike.

Ob prevzemu nagrade je raperka s pravim imenom Simbiatu Ajikawo najprej ostala brez besed. "Hvala, Bog, hvala družini, mojim ljubljenim. Rada bi se iskreno zahvalila Mercuryju za to neverjetno nagrado. Rada bi se zahvalila svojemu bratu in tesnemu sodelavcu Infloju (glasbenemu producentu, op. a.), ki me pozna, odkar sem bila tako mlada, skupaj sva ustvarila ta album. Včasih v studiu nisem vedela, ali bom dokončala album, prevevala so me številna čustva, ves čas je bil ob meni, verjel je vame."

Nato se je poklonila tudi preostalim nominirancem: "Vsi ste neverjetni, vsi smo naredili neverjetne albume, vsi spreminjamo življenja ljudi s svojo glasbo in to je najpomembnejša stvar, kajne?" Drugi letošnji nominiranci, ki so se znašli v ožjem izboru, so bili Harry Styles, indiedvojec Wet Leg, pevec in tekstopisec Geordie Sam Fender, Jessie Buckley & Bernard Butler ter grimezvezda Kojey Radical. Štirje izmed nominiranih albumov so bili prvenci.

Voditeljica podelitve nagrade mercury Lauren Laverne je album leta 2022 Sometimes I Might Be Introvert opisala kot najintimnejšo ploščo Little Simz doslej.

"Album, ki smo ga izbrali, obravnava tako osebne kot politične teme; glasba je tako prefinjena kot tudi raznolika. To je res izjemen album," je dejala DJ Jamz Supernova. "Simbiatu Ajikawo dokazuje, da ji ne manjka drzne, filmske vizije. Pripovedno potovanje v pravem pomenu besede. 'Včasih sem morda introvertirana' govori o ostrem občutku dvoma o sebi, ki tako pogosto preganja sladko omamo uspeha," je zapisala kritičarka Jenessa Williams.

Mercury je Simzina druga velika letošnja nagrada, potem ko je februarja na podelitvi nagrad brit osvojila nagrado za najboljšega novega izvajalca. To je številne glasbene navdušence zmedlo, saj je Simz že leta 2010 izdala svoj debitantski album. A album Sometimes I Might Be Introvert je bila njena prva izdaja, ki se je uvrstila na lestvico albumov v Združenem kraljestvu – dosegla je 4. mesto – in tako je bila prvič upravičena do nagrade brit.

Foto: AP
Foto: AP

Kljub številnim pohvalam in nagradam pa je bila Little Simz aprila prisiljena odpovedati turnejo po ZDA zaradi finančnih omejitev. "Ker sem neodvisna umetnica, vse, kar vključuje nastope v živo, plačujem iz lastnega žepa, enomesečna turneja po ZDA pa bi me pustila v velikem primanjkljaju. Ne glede na to, kako me boli, da moram odpovedati turnejo, preprosto ne morem prenesti tovrstnih obremenitev," je povedala takrat.

Simzina zmaga pomeni tudi zmago producenta – in njenega prijatelja iz otroštva. Inflo, ki je skupaj z Danger Mouse koproduciral album, je prejel nagrado mercury leta 2020 za album Kiwanuka Michaela Kiwanuke. Na letošnji podelitvi nagrad brit je bil razglašen za producenta leta, saj je leta 2021 sodeloval tudi pri Adelinem albumu z naslovom 30.

V komisiji za letošnji mercury so bili umetniki Anna Calvi, Jamie Cullum in Loyle Carner, pa tudi izdajatelji televizijskih programov, didžeji, pisci in osebnosti iz glasbene industrije. "Letos ni bilo lahko priti do 12 albumov, preprosto zato, ker je bilo na izbiro toliko izjemnih. "To služi kot dokaz, da britanska in irska glasba uspevata v nemirnih obdobjih zgodovine ... Menimo, da ima vsak od teh 12 neverjetnih albumov kaj povedati v umetniškem in družbenem smislu, vsi na svoj edinstven in bogat način," je zapisala komisija.