Lordi so 'zakon', Lordi so 'carji', je bilo slišati med debatiranjem privržencev metala in hard rocka. Foto: MMC RTV SLO/Anja Pavlič
Lordi so 'zakon', Lordi so 'carji', je bilo slišati med debatiranjem privržencev metala in hard rocka. Foto: MMC RTV SLO/Anja Pavlič
Dvorana ni bila povsem polna, kljub temu pa je prve vrste kar razganjalo od energije - ups, metala. Foto: MMC RTV SLO/Anja Pavlič

Da najprej razjasnimo podatek, ki je begal mnoge: zakaj so Lordi izmed vseh slovenskih mest (ali krajev) obiskali prav Cerknico, notranjski kraj, ki leto za letom privablja ljudi le s pustnim kanevalom? "Ker Cerknica velja za enega najbolj ezoteričnih krajev pri nas in kdo bi bil primernejši za nastop na petek, 13., kot prav Lordi?" se je glasil odgovor organizatorjev.

Pred športno dvorano in v njej pravzaprav ni bilo videti preveč pestre druščine. Prevladujoča barva je bila seveda črna, usnjene jakne s takšnimi ali drugačnimi našitki, resicami ali zakovicami so počivale na hrbtih obiskovalcev - videti je bilo tudi kar nekaj hrvaških registrskih tablic, dolgi lasje so bili kot nalašč za skakanje v hardrockovskih/metalskih ritmih.

Tudi kdor je spal, je slišal začetek
Vročico pred nastopom Lordov je dvigovala mešanica metalskih skupin, med katerimi so bili tudi Slovenci Forgotten Eden. Okoli 22. ure je napočil čas za "veliki pok". Okoli 700 obiskovalcev - organizatorji so bili nad obiskom zelo zadovoljni, je hitro vase zlilo še zadnje požirke hmeljne pijače in pohitelo uživat pod oder. In "prihrumeli" so Lordi, finski fenomeni, ki so leta 2006 na Evroviziji s svojo Hard Rock Hallelujah pometli z lahkotnimi plesnimi "štancami" in "šlagerji", pobrali rekordnih 292 točk in prvič po 45 letih prinesli zmago svoji domovini. Za to so si prislužili celo čestitke finske predsednice Tarje Halonen.

Seveda se peterica Lordov, doma iz Rovaniemija, mesta, ki sicer premore tudi svojo bolj "kičasto plat" - Božičkovo deželo -, niti v Cerknici ni razgalila. V njihovi deželi po nekaj aferah in poskusih, da bi opravljivi časopisi člane Lordov ujele v svoji pravi podobi, že nekaj časa velja nenapisano pravilo, da morajo Lordi ostati točno taki, kot so - skriti za maskami, glasovi in svojimi instrumenti. Kadar koli je kdo poskusil Lorda ujeti "golega", je to sprožilo pravo ogorčenje in pozive, da se kaj takega ne sme nikoli več zgoditi.

Šov na odru
Njihove strašljive maske so bile prava paša za oči, kot tudi ogromno krvavih detajlov na odru, ki bi morda celo v težave spravili koga s slabim želodcem. Osrednji lik je pevec oziroma Mr. Lordi, ki za vsak nastop porabi okoli dve uri, da se popolnoma zamaskira. Drugi, Amen, OX, Awa in Kita, stalno proceduro opravijo v okoli 20 minutah. Slovenski metalci v prvih vrstah so prepevali z njimi in v zrak dvigovali roke, fotografi pa so se "naslajali" nad izredno slikovitimi prizori, ki jih med nastopom ponujajo te finske "pošasti".

Anja Pavlič