Rossington leta 2006, ko je bila zasedba vpisana v dvorano slavnih rokenrola. Foto: AP
Rossington leta 2006, ko je bila zasedba vpisana v dvorano slavnih rokenrola. Foto: AP

"Z največjo žalostjo sporočamo, da smo danes izgubili brata, prijatelja, svojca, pisca pesmi in kitarista Garyja Rossingtona," je zasedba zapisala na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook. "Gary je zdaj združen s svojimi brati Skynyrd in družino v nebesih, kjer lepo igra, kot vedno," so še zapisali v zasedbi in oboževalce prosili, naj molijo za pokojnikove najbližje in jim dovolijo v miru žalovati.

Rossington se je rodil 4. decembra 1951 v zvezni državi Florida na jugu ZDA. Leta 1964 je z bobnarjem Bobom Burnsom in basistom Larryjem Junstromom ustanovil prvo različico skupine Lynyrd Skynyrd. V njej je igral glavno in ritem kitaro ter prispeval k temu, da je njihova skoraj 10-minutna skladba Free Bird postala večna uspešnica. Skupaj z uspešnico Sweet Home Alabama je skupina na višku slave v 70. letih pripomogla k popularizaciji rocka z juga ZDA.

Rossington je bil še edini živeči član izvirne rockzasedbe iz 70. let, ki je večkrat za las ušel smrti. Prvič leta 1976, ko se je pod vplivom alkohola in mamil z veliko hitrostjo zaletel v drevo, drugič pa leto pozneje, ko je v tragični letalski nesreči v ameriški zvezni državi Misisipi umrlo več njegovih prijateljev iz skupine, med drugim pevec Ronnie Van Zant, kitarist Steve Gaines in spremljevalna pevka Cassie Gaines. Rossington in še nekaj drugih preživelih je bilo hudo poškodovanih.

Čeprav je glasbenik utrpel zlome obeh rok, obeh nog, zapestij, gležnjev, medenice ter dobil hude poškodbe želodca in jeter, je počasi okreval in se na koncu vrnil na odre. Vmes je sicer (znova) zapadel v hudo odvisnost od protibolečinskih tablet, s katerimi so mu med zdravljenjem lajšali bolečine.

V zadnjih letih je imel številne težave z zdravjem – leta 2003 so mu vstavili več srčnih obvodov, leta 2015 je doživel skoraj usodno srčno kap, ki ji je sledilo več operacij srca, nazadnje julija 2021. Kljub vsemu ni nehal nastopati. Leta 1987 je na novo oblikoval zasedbo Lynyrd Skynyrd z Van Zantovim mlajšim bratom Johnnyjem kot glavnim pevcem, ki še vedno deluje. Rossington je sicer na zadnjih koncertih večinoma sedel, le redko je kakšno pesem odigral.

Zasedba še danes velja za eno najvplivnejših rockskupin, revija Rolling Stone jo je tako leta 2004 uvrstila na svojo lestvico 100 največjih glasbenikov vseh časov, in sicer na 95. mesto.