Foto: EPA
Foto: EPA

Zasedba je v petek in nedeljo nastopila pred svojimi najzvestejšimi oboževalci. Vstopnice so bile na voljo izključno članom njihovega svetovnega kluba oboževalcev. Ti so na proslavo svoje najljubše skupine v centru San Fran’s Chase prišli z visokimi pričakovanji. In Metallica jih ni razočarala.

V dveh urah obeh večerov so člani skupine zaigrali vsaj po eno skladbo z vsakega od svojih studijskih albumov in predstavili vrsto uspešnic. Oba večera sta bila unikatna, saj so občinstvo presenetili z drugačnim seznamom zaigranih pesmi. Na drugem koncertu so občinstvo počastili s 16 skladbami: koncert so odprli s Hardwired, glavnim singlom z istoimenskega albuma, nadaljevali so s skladbo To Self Destruct iz leta 2016. Nato so prvič po letu 2010 odstranili prah z albuma The End Of The Line iz leta 2008 Death Magnetic. Naslednja je bila Dirty Window iz leta 2003, ki ni bila izvedena od leta 2011. Pesem iz leta 1996 Bleeding Me so prvič po 10 letih izvedli v celoti ...

"Hvaležni smo, da ste z nami že 40 let, in tako smo veseli, da ste po vsem tem času še vedno tukaj," je množici na neki točki na koncertu povedal frontman James Hetfield.

Zasedba je pripravila tudi poseben program dogodkov v San Franu, ki je sovpadal s koncertoma. Občinstvo so ogrevale različne skupine, povezane z Metallico, oboževalci pa so si lahko ogledali tudi projekcije filmov, razstavo predmetov ...

Poleg tega je županja San Francisca London Breed razglasila 16. december za dan Metallice v San Franciscu. Na razglasitvi posebnega dne sta bila tudi člana skupine, bobnar Lars Ulrich in basist Robert Trujillo. Prvi se je pošalil, da je skupina šele dobro začela, obljubil je, da so pred skupino najboljša leta.

Ulrich je povedal, da častitljivo obletnico praznujejo po zaslugi oboževalcev: "To je razlog, zakaj smo tukaj. To nas ohranja. Napaja nas in nas navdihuje, da se vsako jutro zbudimo in naredimo to. Glavna beseda, ki jo uporabljam, je beseda povezovanje. Z ljudmi se povezujemo prek glasbe in glavna stvar, ki jo poskušamo narediti, je, da poskušamo premostiti oviro, ki obstaja med bendom in občinstvom in tako lahko vsi postanemo eno in si lahko delimo podobno stanje duha."