Colplay so pred dnevi nastopili na največjem nemškem rockovskem festivalu Rock am Ring. Foto: EPA
Colplay so pred dnevi nastopili na največjem nemškem rockovskem festivalu Rock am Ring. Foto: EPA
Coldplay so imeli z obtožbo Satrianija leta 2009 kar precej težav. Foto: EPA

Podobnost med Satrianijevo inštrumentalo iz leta 2004 in uspešnico skupine Coldplay iz leta 2008 je dejansko izjemna in čeprav je britanska skupina trdila, da je vse samo naključje, so spor poravnali zunaj sodišča.
Tudi Cat Stevens je Coldplay obtožil, da so kopirali njegovo Foreign Suite, medtem ko je moški po imenu Dan Gallagher trdil, da je skupina svoj video za Strawberry Swing prekopirala od njegovega Something Else (ki ga sploh ne morete najti na spletu).

Zdaj je skupina pod vodstvom Chrisa Martina predstavila svoj novi single, Every Teardrop Is a Waterfall, na katerega so se takoj spet vsuli očitki (in ne, ne letijo na kičast naslov ali bizarno mešanico instrumentov, ki v pesmi spremlja Martinov vokal). Pesem namreč močno spominja na Euro house uspešnico Mystica iz leta 1990, Ritmo de la Noche.
In le nekaj ur so potrebovali blogarji, da so po petkovem lansiranju komada že izpostavljali sumljivo podobnost.

A tudi Mysticov single je bil recikliran - Ritmo de la Noche namreč temelji na rifu pesmi I Go to Rio iz leta 1976 avtorjev Petra Allena in Adrienne Anderson. Komad je bil svoj čas uspešnica v Avstraliji in so jo pozneje predelali Peggy Lee, Claude François in celo mapetki. Očitno pa se njeni nalezljivosti niso mogli upreti niti Coldplay.

Navdih po ogledu Biutiful
Je pa predstavnik skupine takoj pohitel s pojasnilom, da so od avtorjev omenjene uspešnice dobili dovoljenje za uporabo pesmi in da so jima tudi ustrezno plačali. "Allen in Andersonova sta navedena kot pisca Every Teardrop Is a Waterfall," pojasnjuje za Guardian predstavnik Coldplayev. "Chris je dobil navdih za pesem po ogledu filma Biutiful Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. V filmu je prizor v nočnem klubu, kjer v ozadju igra komad Ritmo de la Noche, ki temelji na I Go to Rio."

Na Indiewire.com so to izjavo pospremili z dobršno mero sarkazma: "Še vedno skušamo procesirati ne le dejstvo, da je Martin gledal Biutiful, ampak, da je bila stvar, ki si jo je najbolj zapomnil iz filma, kičasta pesem, ki so jo vrteli v klubu."
V videih spodaj lahko sami preverite vse podobnosti in vire navdiha.
K. S.