Festivalsko vzdušje popestri poletje. Foto: EPA
Festivalsko vzdušje popestri poletje. Foto: EPA

Od začetka poletja je že bilo nekaj festivalov, a festivalskega poletja pa še zdaleč ni konec. Spodaj smo zbrali le nekaj izmed bolj znanih festivalov v Sloveniji ali v njeni bližini, celoten nabor je seveda bistveno daljši.

Exit (10.–14. julij)

V Novem Sadu se je 10. julija začel Exit, ki bo sicer trajal do 14. julija. V sloviti MTS Dance Areni bodo oder zatresli I Hate Models, KlangKuenstler in Patrick Mason, poleg njih pa bodo nastopili še številni drugi glasbeni titani, kot so Black Eyed Peas, Tom Morello (Rage Against The Machine), Gucci Mane, Rudim3ntal, Steve Angello, Oliver Tree, Carl Cox, Black Coffee in Maceo Plex. V Srbiji bo slovenske barve zastopalo kar pet slovenskih izvajalcev – Joker Out, Masayah, Astrid & The Scandals, Zevin in Morost.

Exit. Foto: AP
Exit. Foto: AP

Ultra Europe (12.–14. julij)

V Splitu bo v okviru festivala Ultra Europe v Parku Mladeži med 12. in 14. julijem odmevala elektronska glasba. Deseto izdajo bodo zaznamovali nastopi Adama Beyerja, Afrojacka, Armina van Buurena, Borisa Brejche, Axwella, Hardwella, DJ Snaka, Sebastiana Ingrossa in Martina Garrixa.

Ultra. Foto: Organizator
Ultra. Foto: Organizator

Ale v Pale (19.–20. julij)

V petek, 19. julija, in soboto, 20. julija, se na glavnem odru v Ajdovščini obetata večera z zvezdniško zasedbo. Na oder festivala se vračajo člani zasedbe MRFY. Pridružil se jim bo tudi Vazz s skupino. Na festivalskem odru bo še Magnifico, zasedbi Plateau in Regen ter Drill, ki bo rapersko štafeto predal Masayah. Na odrske deske bodo prvič stopile tudi tuje zasedbe – srbski četverec Koikoi. Na obisku bodo tudi sosedi – retro-plesna skupina Porto Morto iz Zagreba.

Ale v Pale. Foto: Organizator
Ale v Pale. Foto: Organizator

Castle Festival (25.–28. julij)

Oder ob reki Kolpa v vasi Fara bo letos med 25. in 28. julijem gostil domača imena, kot so MRFY, Koala Voice, Masayah, Magnifico, Big Foot Mama, Pero Lovšin, Tabu, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Hamo & Tribute 2 Love, Šank Rock, Kokosy in Klon. V ušesih bo odzvanjala tudi glasba onkraj slovenskih meja – prihajajo S.A.R.S., Let 3 in Baby Lasagna.

Castle. Foto: MMC RTV SLO
Castle. Foto: MMC RTV SLO

Punk Rock Holiday (5.–9. avgust)

12. edicija festivala Punk Rock Holiday bo med 6. in 9. avgustom v Tolminu gostila največje svetovne zvezde punkrocka. Med več kot 50 skupinami bo na "ogrevalni" dan, 5. avgusta, prvič v Sloveniji nastopila tudi legendarna ameriška zasedba Rise Against. Obiskovalci bodo sicer lahko uživali v glasbi zvenečih imen, kot so Flogging Molly, Descendents, Alkaline Trio, Less Than Jake in Mad Caddies.

Punk Rock Holiday. Foto: Punk Rock Holiday
Punk Rock Holiday. Foto: Punk Rock Holiday

Sziget (7.–12. avgust)

Na budimpeškem "otoku svobode" na Donavi bodo letos med 7. in 12. avgustom odmevale pesmi Halsey, Kylie Minogue, Liama Gallagherja, Sama Smitha, Bebe Rexhe, Toma Odella, MØ-ja, Freda Againa, Martina Garrixa, Stormzyja, Louisa Tomlinsona, Skrillexa in Janelle Monáe. Tam bo s svojimi uspešnicami postregla tudi slovenska zasedba Joker Out.

Sziget. Foto: EPA
Sziget. Foto: EPA

Frequency (15.–17. avgust)

V sosednji Avstriji bo sredi avgusta v St. Pöltenu, ki se nahaja malce iz Dunaja, med 15. in 17. avgustom gostili številna zveneča glasbena imena. Med drugi bodo nastopili tudi Ed Sheeran, Calum Scott, The Offspring, Rise Against, Yungblud, James Arthur, Cro, Louis Tomlinson, Lost Frequencies in Gigi D'Agostino.

Frequency. Foto: EPA
Frequency. Foto: EPA