Neila Diamonda so pri 69 letih povabili v dvorano slavnih rokenrola. Foto: EPA
Neila Diamonda so pri 69 letih povabili v dvorano slavnih rokenrola. Foto: EPA

Tako 69-letni Diamond kot sedem let mlajši Cooper se na novico, da bosta prihodnje leto vključena v elitno družbo dvorane slavnih, nista odzvala s takšnim navdušenjem, kot bi morda pričakovali. Diamond je priznal, da je že v preteklosti nekajkrat pomislil, da ga bodo predlagali. "Nekako sem dojel, da bodo nekoč že prišli do mene," je povedal. Podobnega mnenja je tudi Cooper, ki je dejal, da je bila vse skupaj nekakšna "igra čakanja".

Diamond, ki je zaslovel v 60. letih z uspešnicami, kot sta Cherry, Cherry in Sweet Caroline, je dejal, da je bil na začetku "osamljen glas tam zunaj s kitaro v roki". "Bil sem drugačen od vsega, kar se je takrat dogajalo, npr. angleška invazija, čemur pa nisem bil podoben," je dejal v pogovoru za BBC in dodal: "Vesel sem, da so to storili še pred mojo smrtjo."

"V rokenrol smo prinesli nekaj teatralnosti"
Alice Cooper s pravim imenom Vincent Damon Furnier, ki ga morda najbolje poznamo po uspešnicah Poison in School's Out, pa se je ob tej priložnosti spomnil starih časov. Preden se je pojavil on, pravi, "na odru in v rokenrolu ni bilo nobenega spektakla". "V rokenrol smo prinesli nekaj teatralnosti," še ocenjuje svojo vlogo v zgodovini rokenrola.

Poleg omenjenih so med letošnjimi nominiranci tudi tekstopisec in glasbenik Tom Waits, pevka Darlene Love, ki je bila v 60. letih tesna sodelavka Phila Spectorja in članica skupine The Crystals, in 70-letni glasbenik Dr. John, ki je v svoji karieri izdal več kot 20 albumov. Posebno nagrado bo prihodnje leto dobil klaviaturist Leon Russell, ki je letos sodeloval tudi z Eltonom Johnom pri njegovem albumu The Union, še piše BBC.

Rock and Roll Hall of Fame oz. dvorana slavnih rokenrola tradicionalno izkazuje čast ljudem, ki so veliko pripomogli k uspehu rokenrola ali njegov razvoj revolucionarno preusmerili. Med glasbeniki in skupinami, ki so predstavljeni v omenjenem muzeju, so tudi Elvis Presley, The Supremes, The Who, The Beach Boys, The Beatles, U2, Bob Dylan, The Clash, The Doors in Roy Orbison.

Neil Diamond - Sweet Caroline

Neil Diamond - Solitary Man
Neil Diamond - Cherry, Cherry
Alice Cooper - School's Out
Alice Cooper - Poison
Alice Cooper - Love's a Loaded Gun