Foto: Ula Virant
Foto: Ula Virant

Nina Virant je pevka, kantavtorica in vokalna pedagoginja, ki že nekaj let skrbno raziskuje in nadgrajuje svoj glasbeni izraz. V času študija je bila razpeta med Slovenijo in Nizozemsko, petje je namreč študirala na Konservatoriju v Amsterdamu. V njeni glasbi se prepletajo različni vplivi in slogi, vse od glasbenega izročila slovanskih kultur, popa, jazza, do eksperimentalnih žanrov, progresivnega rocka, punka in sodobnega gledališča.

Nase je opozorila na Festivalu Slovenskega šansona leta 2013 z Ansamblom za slovese, leto kasneje je nastopila na Festivalu Slovenske popevke, leta 2019 je otvorila Ljubljana Jazz Festival s projektom LAS., pri katerem je sodelovala z rusko glasbenico Allo Blehman. Z Rokom Zalokarjem (skupaj tvorita umetniško ime Dvojina) sta leta 2017 predstavila in izdala zanimiv album z naslovom LiLa, na katerem je 10 slovenskih ljudskih skladb z novimi, sodobnimi aranžmaji. V Amsterdamu je sodelovala tudi z gledališko režiserko Ilario Forciniti in nastopala s sodobno gledališko skupino NIM Theatre.

V Prvi vrsti je Nina Virant predstavila nov, zvočno zanimiv projekt, ki je prirejen za vokalno-tolkalni ansambel. Na odru ji družbo delata mlada glasbenika - Veronika Kumar (vokal in živa elektronika) in Žiga Smrdel (bobni). Premierno so predstavili tri avtorske skladbe: S kričečim smehom, Brezčasju ter Gore morja in pa bosansko ljudsko Sejdefu majka buđaše.

Nina Virant in Ansambel za preužitek